»» ««

Visszatértek a delfinek

Környezetvédelem

Hosszú évek kitartó munkájával sikerült úgy megtisztítani az Elbát, hogy a delfinek is újra megjelentek.

Néhány éve a német folyók még szennyvízcsatornák voltak, a halak kipusztultak, a disznódelfinek is eltűntek. Ám mostanra minden megváltozott, és az ahogy a németek megmentették az Elbát, talán az egész világ számára példaként szolgálhatna.

Annak idején műanyag hulladék úszott a víz felszínén, a néhány megmaradt hal a felszínen próbált levegőt kapkodni. Különösen a keleti országrészben levő Elba folyó állapota volt tragikus, Némerország újraegyesítése előtt valamennyi szennyvizet tisztítás nélkül engedték bele. A kutatók már akkor tudták, hogy rengeteg mérgező anyagot visz magával a folyó a tengerbe, ami miatt az itt élő halak mind megbetegedtek, a kifogott állatokon bőrbetegségeket figyeltek meg.

A folyó újjáéledésében nagy szerepe volt annak, hogy a parton levő ipari üzemeket bezárták, szennyvíztisztókat helyeztek üzembe, és mindenhol szigorítottak a környezetvédelmi szabályokon. Nem csak az Elba, hanem a többi német folyó képe is megváltozott, és manapság már nem szokatlan látvány a habokban lubickoló disznódelfin sem. Csak az elmúlt évben több, mint 200 alkalommal figyeltek meg itt tengeri emlősöket. Ezek az állatok azokat a kisebb halakat követik, amikre vadászni szoktak- a tisztább víz miatt visszatértek a halak, és velük együtt a delfinek.

Ma már tudjuk, hogy a régi szemlélet hibás volt: úgy vélték, a folyóba kerülő szennyvíz gyorsan eltűnik a tengerben, és akkor nincs is vele gond. Ám a mérgező anyagok egy része az üledékbe kerül, és egy-egy áradás idején ismét a felszínre kerül. Ma már egészen máshogy kezelik a szennyvizet, többféle eljárással tisztítják, tehát a folyóba nem kerül további mérgező anyag illetve hulladék. Először a nagyobb méretű szemetet szűrik ki, aztán jönnek a további lépések amíg tiszta víz nem lesz a végeredmény.

A németországi és más európai folyók állapota rohamosan javul, ám Kína továbbra is mértéktelenül szennyezi folyóit. Vajon lehetne példa az ázsiai ország számára az, hogyan oldották meg a környezetszennyezés kérdését az öreg kontinensen? Bár vannak együttműködések a kutatók között, és léteznek környezetvédelmi szabályok is Kínában, ezeket alig tartatják be jelen pillanatban. Így az ottani folyók is halottá válnak. Arról pedig nem is szólva, hogy a víz tisztítása még csak egy lépés, a folyók korábbi, természetes állapotától még mindig messze vannak Németországban is, hiszen a partmenti fejlesztések, a mederszabályozások komoly hatással vannak az élővilágra. De a németek legalább ezt az első, fontos lépést megtették már.

[ A DW nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Drljanda / Kompkikötő

Croatia (Hrvatska)

2/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésfal merüléssziklás, hasadékos élőhelycsikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés