»» ««

A víz alatti fegyverek

Felszerelések

A harci búvárok számára különleges eszközöket fejlesztettek a szovjetek és az amerikaiak is.

A búvárkodás túlnyomó többségünk számára a békés nézelődésről szól, de a víz alatti tevékenységek nem csak erről szólnak. A sport- vagy ipari búvárkodás sajátos jellegét nem kell ecsetelni, mint ahogy az is egyértelmű, hogy a katonai búvárok is egészen más célból merülnek, mint a kedvtelésiek. A különböző hadseregekben foglalkoztatott búvárok nem csak keresésben, mentésben, műszaki jellegű feladatokban vehetnek részt, valódi harctéri küldetéseket is teljesíthetnek. Ehhez pedig szükség volt arra, hogy az ellenfél búváraival szemben hatékony fegyvereket tervezzenek a számukra.

A legtöbb kalandfilmben szigonypuskával lövöldöznek egymásra a búvárok, de a gyakorlatban ez a fegyver nem túl praktikus, hiszen elég nagy, nem elég pontos, ráadásul ha csak egy nyilat tud kilőni, utána egyedüli fegyverként a késre számíthat a búvár. A valóban jól használható víz alatti fegyverek a hetvenes évek elején jelentek meg, az amerikaiak MK 1-es pisztolya illetve a szovjet SzPP-1.


Noha lehet látni videókat arról, ahogy felszíni fegyverekkel tüzelnek a víz alatt, a valóságban ezek nem voltak hatékonyak. A fő különbség a víz alá tervezett eszközöknél az, hogy nem golyót, hanem 10-11 centi hosszúságú acél nyilat lőnek ki. 10-12 méterre lehetett pontosan lőni a víz alatti piszolyokkal, amiket nagyobb mélységben is használni lehetett, bár ebben az esetben csökkent a pontosság. Az első pisztolyok, illetve az amerikaiak által a hetvenes évek közepén rendszeresített Heckler&Koch P11 egyaránt úgy voltak kialakítva, hogy több csövük mögött az elsütőszerkezet forog. A szovjet pisztolynak négy csöve volt, a P11-esnek öt, ám nagy különbség volt, hogy a szovjet SzPP-1-et a használója akár a víz alatt is újratölthette, de az amerikait vissza kellett küldeni ehhez a gyárba. Utóbbit több NATO-ország hadseregében is rendszeresítették.

Ma már persze különös, hogy ilyen eszközöket rendszeresítettek, de a hidegháború éveiben azzal kalkuláltak, hogy szükség lehet az ellenséges békaemberek megállításához a víz alatti pisztolyokra. Ezek viszont a felszíni használatban nem voltak túl praktikusak, tehát kifejezetten a harci búvárok használhatták őket. A szovjetek még egy egészen komoly eszközt is kifejlesztettek a hetvenes években, az APSz nevű víz alatti sorozatlövő fegyvert, aminek tárában 26 töltény kapott helyet. Szintén acél nyíl volt a lövedék, méghozzá 120 mm hosszú. A cső nem volt huzagolt, ezért a fegyver a felszínen nem volt túl pontos, de a víz alatt 5 méteres mélységben nagyjából 25 méterig pontosan lehetett vele lőni - nagyobb mélységben az APSz pontossága is csökkent.


Mindenesetre az APSz nagyobb távolságra lőtt el mint egy szigonypuska, és képes volt átütni a víz alatti járművek szilárd burkolatát, vagy a búvárfelszerelések fém- illetve műanyag alkatrészeit. A különleges víz alatti körülmények nehézzé tették egy valódi automata fegyver kifejlesztését, de a szovjet tervezők sikerrel jártak, és a harci búvárok felszerelésének részévé vált az APSz. A különleges alakulatok viszont továbbra is a kisebb SzPP-1 pisztolyt használták, és mellette vittek magukkal vízhatlan tokban AK-47-est a felszíni harcra, mert a pontatlan és a felszínen aránylag gyorsan elhasználódó APSz nem volt praktikus a számukra.

A későbbiekben ezt a problémát egy új fegyvert kifejlesztésével küszöbölték ki. Az ASzM-DT igazi hibrid, mert gyakorlatilag egybe van építve egy víz alatti és egy víz feletti automata fegyver. Máshogy nem tudták megoldani azt, hogy mind a két környezetben valóban hatékony eszközt kapjanak a katonák. A víz alatti fegyver ugyanolyan töltényeket kapott, mint az APSz, a víz felettié pedig megegyezik az AK-47-esével. Az orosz hadseregben 2000-ben rendszeresítették az ASzM-DT-t. Ennek továbbfejlesztése az ADSz nevű fegyver, amivel a hibrid modell hátrányos tulajdonságait (pl. nagy méret) szeretnék kiküszöbölni.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Zabargad wreck

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 30m, látótáv: 25m felett

szafaris megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés