»» ««

Sikeres költöztetés

Egyéb

Dubajban semmit nem apróznak el: egy egész korallzátonyt vittek odébb.

Amikor felröppent a hír pár évvel ezelőtt, hogy a Nakheel vállalat az új mesterséges szigetcsoport építése miatt egy egész korallzátonyt visz át új helyre, sokan gondolták azt, ez az élőhely halálra van ítélve. Ám úgy fest, a gondos tervezésnek köszönhetően nem okoztak jóvátehetetlen károkat, sőt, még 20 százalékkal nőtt is a zátony kiterjedése.

2008 nyarán olyan új, még soha nem próbált módszereket vetett be a Nakheel, ami lehetővé tette 2,200 négyzetméternyi korallzátony új helyre telepítését. 18 kilométerrel távolabb költözött az egész zátony, ami így nem esett áldozatul az építkezésnek, de a 49 napon át tartó munkálatok 36 millió dubaji dirhamba kerültek.

Az elmúlt öt évben folyamatosan vizsgálták a zátony állapotát, és úgy fest, nem csak a kiterjedése nőtt meg a zátonynak a szép számú új korallnak köszönhetően, de még új halfajokat is megfigyelhettek rajta. A zátony meglehetősen népszerűvé vált az itt élő búvárok körében is. A Nakheel illetékese szerint a projekt teljesen új feladatot jelentett a szakemberek számára, soha senki nem próbálkozott még ilyennel. Több, mint 1,100, korallok által benépesített sziklát kellett elmozgatni, amelyek nagyjából öt tonnát nyomtak. A módszer különlegessége az volt, hogy a korallokat nem emeltek ki egyáltalán a vízből, a sziklákkal együtt uszályokhoz rögzítették azokat, és így lassan úsztatták át őket az új helyre. Egy olyan szupererős ragasztót is találni kellett, amivel a sziklákat rögzíteni lehet, de nem oldódik ki belőle káros anyag.

Általában az ilyen munkáknál a korallokat kosárba teszik, a felszínre emelik és úgy viszik át máshová. Erre ebben az esetben nem volt lehetőség, mert a korallok úgy benőtték a sziklákat, hogy a régi módszerrel nagyon sok kárt okoztak volna. Tehát az elejétől kezdve kellett kitalálni egy új eljárást, amibe természetesen biológus szakértőket is be kellett vonni a mérnökök mellett. Az eredmény a tervezőket igazolta, mert a zátony nem pusztult el.

Ám a munka bizony meglehetősen fárasztó volt. Egy uszályra összesen 20 sziklát rögzítettek, és hogy ne legyen gond, 2 csomós sebességgel tették meg a 18 kilométeres utat. Megérkezvén a sziklákat óvatosan leengedték a 700 méter hosszú és 10 méter széles területre, de hagytak közöttük helyet az új korallok számára. 49 napon át folyamatosan zajlott az áttelepítés, aminek során 1129 sziklát vittek el az új zátonyra.

Egy, a projektben részt vevő biológus szerint ez volt a világon az egyik legnagyobb koralláttelepítési munka, aminek során 20,000 korallt sikerült megmenteni az építkezés okozta károktól. Ám az mindenképpen egyedi, ahogy a víz alatt vitték át a zátonyt alkotó sziklákat: sikerült megtalálni a megfelelő megoldást a biológusok és a mérnökök közös munkájának köszönhetően. Most pedig a zátony az új helyen igazán látványosan fejlődik, sőt, némileg váratlanul még új állatfajokat is megfigyeltek rajta.

[ www.wam.org.ae ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. elche 2013 sze 04. 21:25  
Én már azt is előrelépésnek látom, hogy nem a teljes ledózerolás lett a "megoldás". Elég sokáig működtek úgy a dolgok, hogy a víz alatti zátonyok csak eltüntetendő "akadályok" voltak.
 2. papuaparadise 2013 sze 04. 20:15  
Azt hiszem van némi tapasztalatom a természetvédelem dolgaiban. Így inkább a békénhagyásban hiszek! Azt jól tűri a természet...
 1. janosbuvar 2013 sze 04. 16:29  
Ez nagyon jó hír.
Bárcsak a Föld többi részén  is lenne ennyi körültekintés és odafigyelés és pénz a zátonyok védelmére!

A munkálatokat végző dubai ingatlanfejlesztő cég természetesen várja az érdeklődő búvárokat is a megújult reef megtekintésésre, már csak egy fapados jegyet kell venni és irány Dubai :
http://www.nakheel.com/en/news/coral-thriving-at-nakheel%E2%80%99s-the-world-five-years-after-18km-underwater-move

Merülőhelyek

Local, Temple

Egypt, Red Sea

4/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés