»» ««

Értékes fúrótornyok

Egyéb

A magukra hagyott fúrótornyok a tenger oázisaivá váltak, de a törvények szerint ki kéne emelni őket.

A Mexikói-öbölben a világ más részeihez hasonlóan a horgászok és a búvárok paradicsomává váltak azok az olajfúrásra kiépített tornyok, amelyeket a kutak lezárása után magukra hagytak. A Mexikói-öbölben nagyon sok ilyen acélszerkezet nyugszik a tengerben, amelyeket viszont elvileg ki kellene emelni a vízből, bármekkora kárt is okoznak ezzel az élővilágnak. Így aztán vannak, akik szerint egyszerűen ott kellene hagyni ezeket az építményeket: ez jó az élővilágnak, jó az ide járó sporthorgászoknak és búvároknak, jó a sok pénzt spóroló olajvállalatoknak, és a környezetvédők is elégedettek lehetnek.

Természetesen a történet egyáltalán nem ilyen egyszerű. A hetvenes években született törvény, ami az olajvállalatokat a tornyok eltávolítására kötelezi, még nem vette figyelembe azt, hogy az évtizedek során mennyi állat, köztük rengeteg védett faj egyedei telepedtek meg ezeken a helyeken. Ráadásul a törvény gyakorlatilag ellentétes egy kilencvenes években pont az élővilág védelme érdekében született jogszabállyal, ami nem engedné ezt a fajta élőhelyrombolást. Ezek a jogi szabályozáson szeretnének választani, de vannak, akik szerint nem lassan rozsdásodó acélszerkezetekkel kellene megoldani a mesterséges zátonyok kialakításának problémáját. Noha a kiemelés nagyjából három millió dolláros költséggel jár, az olajvállalatok számára akkor is folyamatos ráfordítást igényel a tornyok felügyelete, ha már rég nem folyik rajtuk munka: ők tették oda, nekik kell költeni rájuk, akár használják, akár nem. Ezen túlmenően pedig a halászattal foglalkozók sem kedvelik annyira a tornyokat, hiszen esetleg megnehezítik a manőverezést, és a maradványokba gyakran beakadnak a hálók is.

A Rigs to Reefs program mindenesetre azt célozza, hogy a zátonyokká vált tornyok a tengerben maradjanak, mert szerintük ezeknek ma már fontos szerepe van a Mexikói-öböl környezetvédelme és gazdasága szempontjából is. Bizonyos szakértők szerint viszont nem ártana előbb megvizsgálni, milyen hatása van hosszú távon ezeknek a kiszuperált ipari építményeknek. Ma még viszont Louisana, Alabama, Mississippi vagy Florida állam partszakaszán sok lelkes búvár keresi fel ezeket a nyüzsgő élővilágú merülőhelyeket.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés