»» ««

Eltűntek a halak

Vörös-tenger

Keseregnek a Szaúd-Arábiában dolgozó halászok a rossz fogás miatt.

Az arab ország nyugati partvidéke határos a Vörös-tengerrel, és az itteni beszámolók szerint 70 százalékkal kevesebb hal van ezekben a vizekben mint pár éve. A szennyvizek tengerbe vezetése, a kontrollálatlan partmenti fejlesztések, az üvegházhatás, az eső elmaradása és a halak más helyekre vándorlása mind felelős lehet a kialakult helyzetért.

Az ország mezőgazdasági minisztériuma komolyan vette a problémát, és egy tanulmányt készíttettek a Vörös-tenger halállományáról. Úgy vélik, ha nem történik változás, egy évtized múlva szinte nem is lesznek halak az országnak ezen a részén, ami azért is tragikus, mert Szaúd-Arábia vörös-tengeri partszakasza több, mint 2000 kilométer hosszú.

Az egyik illetékes szerint a halkereskedelem óriási forgalmat bonyolít az országban, de a közeljövőben szinte kizárólag külföldről behozott halakat lehet majd kapni. Nagyjából 20,000 halász dolgozik a tengeren, amelyeknek kevesebb mint a fele szaúdi állampolgár, ám lassan csökken a számuk, a külföldi halászok pedig elhagyják az országot. A munka nehéz és veszélyes, a fizetés viszont nem túl magas, így ennek a tevékenységnek nem sok jövője van. Ráadásul a fizetés sem garantált, mert a halászati szezon csak hét hónapos.

A halak eltűnéséért tehát nem a halászok a felelősek ezen a környéken. Jellemzően régi módszereket használnak, nehezen kapnak munkaerőt a szigorú vízumszabályok miatt, és ezért a helyi hal roppant drága árucikknek számít. A helyi halászok örülnének, ha állami szinten támogatnák őket például a munkavállalásra vonatkozó szabályozás módosításával. Ám ha nem marad hal a tengerben, akkor ezek különösebben nem fognak változtani a helyzeten.

[ Saudi Gazette nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anemone Reef

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 4-10m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés