»» ««

A Bimini-út titka

Egyéb

Évtizedek óta vitatkoznak a titokzatos sziklákról a szakemberek.

Két csoportra szakadtak a tudósok a Bimini Road (Bimini-út) néven emlegetett sziklaalakzatok eredetének vitájában. A Bahamákhoz tartozó sziget közelében 1968-ban felfedezett sziklatömbök sora meghökkentően szabályos, ezért sokak szerint egy ősi civilizáció embereinek alkotása. Úgy vélik, 12-19 ezer évesek ez az emberi kéz alkotta út, miközben a legősibb civilizációk a hagyományos felfogás szerint csak 5000 éve alakultak ki. A tudósok másik csoportja szerint ez csak kitaláció, természetes alakzatról van szó.

A régi civilizációban hívők nem is várják, hogy a szkeptikusok elfogadják az érveiket. Dr. Greg Little szerint a vele szemben álló tudósok úgy érzik, hogy csorbítaná a tekintélyüket, ha fontolóra vennék az érveket. Ám úgy gondolja, a tudomány történetében volt már épp elég olyan eset, hogy nagyon sokáig ellenállt a közösség egy új, formabontó elméletnek, sokan még akkor is, amikor egyértelmű bizonyítékok igazolták azt.


Little egyébként nem régész, hanem pszichológus, ám rendszeresen merült és kutatott a helyszínen William Donato régésszel. Utóbbi szerint a kövek sora hullámtörő volt sok ezer évvel ezelőtt, ezzel védték az ősi települést. A köveken megmunkálás nyomait vélték felfedezni, és olyan horgonynak használt sziklákra is bukkantak, amibe lyukat fúrtak- egy vizsgálat szerint a horgony szerszámokat használó emberek munkája, és használat közben szerzett sérülések is vannak rajtuk. Mintát vettek a sziklákból, és ezek alapján azt feltételezik, hogy ezek nem a part közeléből származnak, hanem máshol munkálták meg őket, és úgy szállították a hullámtörőhöz. Donato szerint most már nem szabadna a természetes kialakulás elméletéhez ragaszkodni: az ezt képviselő Dr. Eugene Shinn és Marshall McKusick mit sem ért a víz alatti régészethez.

Való igaz, Shinn nem régész, hanem geológus. Éppen ezért képvisel egészen más álláspontot, mert úgy véli, a körülmények Biminin ideálisak a hasonló kövek kialakulásához, amelyek később, a tengerszint emelkedésének következtében kerültek a víz alá. Állítása szerint máshol is alakultak ki hasonló sziklák, bár azok nem pont olyanok, mint a Bimininél levő hatalmas, szabályosnak tűnő kövek. A kutatók vitáznak a kormeghatározásról is, mert Shinn szerint a sziklák csak 5000 évesek, de azt ő is elismeri, az eredmény téves is lehet a mintavétel módszere miatt.

Little szerint Shinn saját korábbi állításait is megcáfolja új tanulmányaiban, hogy az elméletét igazolja. Erre utóbbi azt mondja, hogy a Bimini Road körüli felhajtás miatt mindenféle ember elméletekkel állt elő, ilyen körülmények közt ők csak kedvtelésből láttak neki a sziklaalakzatok vizsgálatának, és becsúszhattak hibák a munkába. Ráadásként azzal vágott vissza, hogy Little munkáját egy olyan alap finanszírozza, amit egy Atlantisz-mániás hozott létre. Little viszont tagadja, hogy Atlantiszt keresné. Inkább arra mutat rá, hogy a hivatásos régészek kerülik Biminit, mások munkájára hivatkoznak csak amikor azt mondják, nem lehetett ott emberi település- tehát nem is volt.

[ Epoch TImes nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Nelivaru Haa

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelynagy rája mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés