»» ««

Vihart kavart a bálnás jóga

Környezetvédelem

Vancouverben az akvárium előtt tiltakoztak azok, akik szerint a jóga szellemével ellentétes egy marketingakció.

A Vancouverben működő akváriumban más intézményekhez hasonlóan tengeri emlősöket is megnézhetnek az érdeklődők. A fogságban tartott intelligens állatok ilyen intézményekben való mutogatása folyamatosan vitákat gerjeszt az egész világon (még nálunk is, egy csoport delfináriumot szeretne Budapesten, amit jelenleg a törvények tiltanak).

Nem szokatlan, hogy megpróbálják kihasználni a kardszárnyú delfinek vagy belugák vonzerejét ezek az intézmények, ám Vancouverben még jógaórát is hirdettek, amit a delfinek medencéje előtt tartanak. Amikor erről tudomást szerzett két helyi jógaoktató, Cynthia Ganatra és Corrie Kielbiski, azt hitték, csak viccelnek velük. Ám kiderült, tényleg vannak ilyen órák, ezért tiltakozásként az akvárium előtt tartottak ingyenes jógaórát, pont akkor, amikor bent az állatok előtt gyakorlatoztak a bálnás jógára befizetők.

Ganatra szerint a jóga csak marketingeszköz az akvárium számára: képek készülhetnek a belugák előtt jógapózokban levő emberekről, amelyeket megoszthatnak a közösségi oldalakon. Ám ezek az állatok fogságban vannak, gyakorlatilag rabságban tartják őket, miközben a fizető vendéget velük szemben jógáznak- szerinte ez összeegyeztethetetlen. A jóga a természettel való összhangról, a szabadságról szól, az akvárium által hirdetett program viszont pont ellentétes ezzel a szellemiséggel.

Az oktatók arra szerették volna felhívni a figyelmez az akciójukkal, hogy szerintük ezeknek az állatoknak a fogságban tartása nem helyénvaló, és a "közös" jógázás sem teszi ezt elfogadhatóbbá. Nem szeretnék, ha a jóga eszközzé válna akármilyen állat befogásának igazolására. Az akvárium dolgozói és két rendőr a helyszínen ügyelt rá, hogy a tiltakozás békés mederben folyjon. (A szerk. megjegyzése: attól tartottak, hogy a jógától bepörgött agresszív környezetvédők megrohamozzák az intézményt?...) Ám ezen túlmenően az akvárium nem kommentálta a dolgot.

[ metronews.ca nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Doc Mai

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 32m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcsikóhal jelentős halraj nyílt vízben cápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés