»» ««

Nem kellene fogdosni

Környezetvédelem

Egy biológus szerint nem szerencsés az, hogy elharapózott a tengeri élőlények megérintése.

Egyre több olyan videót, képet láthatunk az interneten, amin sznorkelesek vagy búvárok érnek hozzá különféle tengeri élőlényekhez. Megölelni egy cápát, két kézzel megragadni egy teknőst, vontatót játszani egy delfinnel bizonyára igazi adrenalinfröccs, de előfordul, hogy az állat "rosszul reagál":

A közelmúltban felzúdulást okozott, amikor a nyilvánosságra került egy kép egy sznorkelesről, aki a Korall-tengeren egy cetcápa uszonyába kapaszkodik. A Moana III nevű hajó kapitánya szerint nem kell hangulatot kelteni, a cetcápával úszás óriási kaland, közel lehet menni hozzájuk, meg lehet őket érinteni, nagyon szelídek és kíváncsiak. Ráadásul nem is tiltja semmilyen szabály ezt a fajta interakciót, nem kell megtartani semmilyen távolságot a közelükben.

Sokaknak jut eszébe a természetfilmes Steve Irwin, akinek specialitása volt az állatok megfogása, és sokan vélik úgy, így lehet igazán megérteni a vadonban élő állatok viselkedését. Tudjuk, hogy Irwin egyik ilyen kalandja tragikusan végződött. Andrew Frisch biológus, cápakutató szerint viszont az alapszabály a tengerben az, hogy "csak nézni, de nem érinteni". Irwin esetére is utalt, aki nagy árat fizetett a rája megérintéséért- soha nem lehet tudni, mi fog történni ilyen helyzetben. Egy cetcápának hatalmas úszója van, ha megriad, egyetlen csapásával kiüthet egy sznorkelest. A viselkedésük kiszámíthatatlan, a sérülés esélye a közvetlen közelükbe férkőzve sokkal nagyobb. A biológus szerint ezért aztán még az ilyen szelíd óriásokat is csak óvatosan, kellő távolságból szabad megfigyelni.

Néhány állat esetében pedig a törvény is tiltja az ilyen viselkedést, egy halász, Beau Greaves például 6000 dolláros pénzbüntetést kapott, miután a Facebookon megosztott egy képet: egy dugongot ölelt át. Két éve már kapott hasonló büntetést, amikor egy krokodillal birkózott. Más, hasonlóan sok kritikát kapott képeket is megosztott már a férfi, aki nyilván az állatok szeretetével indokolja a cselekedeit. Van aki szerint a pénzbüntetés mértéke túlzó, de gyaníthatóan jóval többen kapnának kedvet a hasonló képek készítéséhez, ha aprópénzzel meg lehetne úszni a büntetést.

[ Courier Mail nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Nelivaru Thila

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 26m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés