»» ««

Haldoklik a Holt-tenger

Egyéb

Jordániai-palesztin-izraeli megállapodás a Holt-tenger "felélesztéséről".

A Holt-tenger és a Vörös-tenger közti vízvezeték megépítéséről háromoldalú vízügyi megállapodást írnak alá Izrael, Jordánia és a Palesztin Hatóság képviselői hétfőn Washingtonban.

Szilvan Salom izraeli energia- és vízügyi miniszter az izraeli közszolgálati rádióban hétfőn azt mondta, hogy "történelmi folyamatról van szó, egy álom megvalósulásáról, a Jordánia, a Palesztin Hatóság és Izrael közötti stratégiai együttműködés jelentős eredményéről".

A Kéttengeri csatorna és Vörös halott (Red Dead) néven is emlegetett beruházás évente kétszázmillió köbméter vizet juttat majd a Vörös-tengerből a veszélyeztetett Holt-tengerbe, így késleltetve annak évtizedekkel ezelőtt megkezdődött kiszáradását.

A beruházáshoz kapcsolódóan Jordánia vörös-tengeri kikötővárosánál, Akabánál egy vízsótalanító üzemet is telepítenének, amely évi többmillió köbméter ivóvíz előállítására lesz képes. Ebből Izrael évi 30-50 millió köbmétert, Jordánia pedig 30 millió köbmétert kap majd - írta a Jediót Ahronót című lap hétfői cikkében.

A projekt várhatóan 200-400 millió dollárba kerül, amit különböző országok és szervezetek adományai, valamint a Világbank pénze fedez. A jordániai Arava-völgyben futó első csővezeték megépítésére egy éven belül közzéteszik a nemzetközi pályázatot.

Mivel a Holt-tenger víztükre 427 méterrel a Vörös-tenger szintje alatt van, a víz természetes úton a Vörös-tengertől a kívánt irányba fog folyni a 180 kilométer hosszú vezetékben. A beruházást az aláírástól számított négy-öt éven belül szeretnék megvalósítani.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Sabina

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

Mares Trilastic 5-4-3 Lady 6-os

Ár: 35.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2020 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés