»» ««

Mindenkit bepereltek

A búvárkodásról

Egy tragikus baleset áldozatának férje beperelte a céget, sőt, még az oktatási rendszert is.

A szomorú eset még 2012-ben történt Mexikóban. A kanadai Ronda Cross Cabo San Lucas közelében búvárkodott, egy helyi cégnél fizetett be merülésre. A merülés során viszont a nő eltűnt, társai a felszínen sem találták, később egy másik hajóról vették észre az eszméletlen áldozatot, aki később életét vesztette. Mint merülőtársai elmondták, ők is rosszul érezték magukat a merülés után.

Az ötcsillagos minősítésű búvárközpont által kölcsönzött palackokra terelődött a gyanú, mert valószínűsíthető volt, hogy a három búvár szénmonoxid-mérgezést szenvedett, ami egyikük esetében tragédiához vezetett. Később a halottkém is azt állapította meg a férj beszámolója szerint, hogy az áldozat szervezetében nagyon sok volt a szénmonoxid. Colin Cross, a férj ezek után beperelte a mexikói búvárcéget, akit felelősnek tart a palack töltésének hibájáért, mert úgy véli, felelősek az általuk kikölcsönzött felszerelésekért, a levegő minőségéért.

Ám nem csak őket citálták bíróság elég: a PADI rendszert is beperelte Cross és ügyvédje. A férj szerint ugyanis az oktatási anyagok röviden szólnak csak arról, hogy a búvárnak figyelnie kell a levegő minőségére, de annak ízén a szagtalan szénmonoxid nem érezhető. Cross azt állítja, hogy ez nagyon kevés, szükség lenne annak megtanítására is, mit tehet a búvár a biztonsága érdekében. Próbálta felvenni a kapcsolatot a PADI illetékeseivel, de még válaszra sem méltatták, ezek után úgy döntött, a bíróság döntsön a felelősség kérdéséről.

Ilyen esetben mindig felmerül, a per nem csak a pénzről szól-e, hiszen a tengerentúlon gyakran ítélnek meg csillagászati összegű kártérítéseket a bíróságok. Cross ügyvédje szerint erről szó sincs: a lényeg az, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló halálesetek, mert a búvárok tudják, milyen lehetőségük van a palackba töltött levegő ellenőrzésére.

[ cbc.ca nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 7. Káplán 2013 dec 20. 11:33  
Basic és Advanced kurzusok .....
 6. Jules 2013 dec 20. 11:20  
Majd kötelezővé teszik a CO analizátort OW-től felfelé, és kész. Legalább fellendül a business. És lesz CO analizártor tandolyam/kártya.
 5. elche 2013 dec 20. 10:51  
Szerintem az a hibás, aki ezt az egész búvárkodás-dolgot kitalálta...
 4. jokerke86 2013 dec 20. 09:17  
A kompresszorgyártót vagy a szűrőgyártót elfelejtette beperelni, mert a CO hogy a palackba kerüljön, ott szerintem a töltőkompresszorral vagy a szűrőrendszerével problémák kell legyenek.
 3. Zook 2013 dec 20. 07:52  
Gondatlan. Hiszen tudjuk, hogy "sharing is caring" :)
A további 2 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Claudia

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés