»» ««

Kolduló delfinek

Környezetvédelem

Nem feltétlenül jelent jót, ha a delfinek túl közelről követik a hajókat.

Amerikában indult el csónakkal három barát, hogy Boca Grande mellett rákokat gyűjtsenek. Lehorgonyzás után vették észre, hogy egy palackorrú delfin közelítette meg csónakjukat, és a felszín alatt lebegve figyelte őket, miközben az emberek is nézték őt. Pár perc után távolabb úszott, majd visszament a csónakhoz, aztán odament a következő hajóhoz, a harmadikhoz és így tovább, egy órán keresztül.

Ezt a viselkedést a szakértők "járőrözésnek" hívják, és szinte biztosan azt jelzi, hogy a delfint az emberek etetik. Mi ezzel a probléma? Egyrészt a delfinek etetése a Marine Mammal Protection Act nevű jogszabály értelmében tilos, akár 100,000 dolláros pénzbüntetéssel és egy évig terjedő börtönnel büntethető. Ám ez alapvetően nem jogi kérdés, ugyanis egyszerűen rossz az állatoknak. Az etetett delfinek állandóan a hajók körül ólálkodnak, "koldulnak", ami megnöveli annak az esélyét, hogy egy csónak elgázolja őket, a hajócsavar okozzon sérülést, vagy a horgászok felszerelésébe gabalyodjanak. A nem nekik való étel meg is betegítheti az állatokat.

Egy Beggar (Koldus) becenévre hallgató hím delfin 20 éven át követte a hajókat és sokan etették is. Megfigyelték, az emberek gyakorlatilag bármi, a kezük ügyébe eső dolgot odaadtak neki, így például ropival, csokiszelettel, húsos és sajtos szendviccsel, chipsszel, hot doggal, sütivel, sőt, sörrel is "megkínálták". Amikor 2012-ben az állat elpusztult, súlya jóval kevesebb volt, mint egy átlagos hím delfiné, és a boncolás után kiderült, számos csonttörést szenvedett el, valószínűleg a hajókkal ütközve. A gyomrában pedig horgászzsinór és horog is volt. Beggar a becslések szerint 25-35 évet élhetett, egy delfin ennél tovább él a vadonban, ismernek olyan állatot, ami több, mint 60 éves. Ez a kolduló delfin tehát nem volt egészséges, és viszonylag fiatalon pusztult el, az emberek "kényeztetése" nem tett neki túl jót. Ezek után feltehető a kérdést, a Boca Grande mellett ételért kuncsorgó delfin esetében vajon képesek lesznek-e megállni az emberek az etetést?


[ news-press.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Arinaga, El Cabron

Spain, Canaries

7/7 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m

parti merülésüreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelynagy rája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés