»» ««

Lázongó halászok

Környezetvédelem

Nem mindenkinek tetszik a Cocos körüli szigorúbb védelem terve.

Costa Rica csendes-óceáni partszakaszának egyik híres pontja a Cocos-sziget. A szárazföldtől távoli kis sziget olyan a tenger közepén, mint egy oázis, rengeteg élőlény fordul meg erre, és a búvárok körében is népszerűnek számít. A védelmet egy új szabályozással biztosítanák, de a halászok tiltakozni kezdtek, amikor kiderült, mekkora területet is érintenének a korlátozások. Szerintük ugyanis a halászatból élők jelentős része menne tönkre, ha ennyire lecsökkentenék a terület nagyságát, ahol dolgozhatnának.

A kormányzati szervek a civilekkel és az érintett halászokkal egyeztettek a tervekről az elmúlt két évben. A legfontosabb döntés az, hogy a Cocos körül összesen 9642 kilométeres védett területet alakítának ki, ami hatalmas méretű övezetnek számít, ennél nagyobb egybefüggő védett terület csak Galapagos körül van. A halászok szerint az a gond, hogy amikor ők ezeken a megbeszéléseken részt vettek, csak a fenntartható halászati módszerek kerültek szóba, de azt senki nem mondta, hogy teljesen tiltani fogják a halászatot a védett területen, 60 százalékkal csökkentve azon vízfelületet, ahol dolgozhatnak. Javaslataikat nem fogadták el, teljes mértékben más szempontok érvényesültek.

Így aztán a halászok perre mentek, ami a környezetvédők szerint azt jelenti, hogy védelem nélkül marad rengeteg cápa-, delfin-, teknős- és más állatfaj. A terület jelentősége óriási, hiszen nem csak áthaladnak itt az élőlények, hanem szaporodnak is. Szerintük a halászok nem mentek el minden találkozóra, ezért nem voltak tisztában a terv minden részletével. A környezetvédők arra is rámutatnak, hosszú távon a halászat is profitál abból, hogy lesz egy hely, ahol zavartalanul élhetnek az állatok. Egyébként az kétségtelen, hogy a terület jelentős részén teljesen tilos lesz a halászat, de a Costa RIcához tartozó vizeknek ez nincs egy százaléka se.

A vita mindesetre folytatódik, és amíg a bíróság nem dönt, addig nem is lép életbe az új szabályozás, tehát nem lesznek védettek a Cocos körüli vizek.


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. Bunny 2014 jan 14. 22:38  
Mondjuk amihez ajánlják az se semmi :)
 7. Luciferin 2014 jan 14. 20:38  
Ilyen áron inkább sohasem iszom sört...
:-))))))))
 6. Vanek 2014 jan 14. 19:21  
Azért akad itt dilemma.
http://index.hu/kulfold/2014/01/14/betiltjak_izlandon_a_balnasort/
 5. Bunny 2014 jan 14. 18:20  
A baj az vele, hogy megint rosszul állnak hozzá a dologhoz. A kvóta azért lett kitalálva, hogy ne halásszanak sokat, arról már nem a törvényhozó tehet, hogy az halászok ezt úgy értelmezik, hogy lehalásszuk a területet aztán kiválogatva az értékeset a többit visszadobjuk. Illetve olyan szinten a törvényhozó tehet róla, hogy látva az eredményt nem finomított tovább a szabályozáson. Pl. bizonyos típusú halászati módszereket (fenékhálózás) betiltani, korlátozni hogy mekkora mennyiséget foghat ki summa, és annak hányad részét dobhatja vissza, stb. Lenne megoldás ha igazán meg akarnák oldani.
Olyan ez mint a bálnavadászat. Nem lehet, de tudományos célokra meg igen. Mivel ezt kiskapunak használják be kéne csukni. Mint a F1-ben, ha van egy kiskapu ami előnyt ad egy csapatnak, betilták, csók.
 4. elche 2014 jan 14. 14:39  
Az egész halászattal az a baj, hogy van, ahol túlszabályozzák, van, ahol teljesen tiltják, van, ahol meg gyakorlatilag mindent lehet. Számomra például a legriasztóbb példa pont a haladó Európa az idióta selejtezéssel, tonnaszámra dobálják vissza a vízbe a gyönyörű, már nem élő, de a partra a kvóták miatt ki nem vihető halakat a hajókról. Na ez az, ami nagyobb baromság minden másnál.
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Shag Rock

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés