»» ««

Kanadai roncsbalhé

Egyéb

A tengerentúlon egyre gyakoribb az ellenállás a mesterséges zátony-projektekkel szemben.

Noha úgy fest, a világ sok pontján a búvárturizmus fellendítésének legjobb és legegyszerűbb receptjét a hajók elsüllyesztésében látják, vannak helyek, ahol kritikusabban szemlélik ezeket a kérdéseket. Kétségtelen, nagyon leegyszerűsítő szemlélet az, amikor kizárólag a pozitív hozadékát látják egy ilyen tervnek, és a veszélyekkel nem számolnak. Ez a fajta előrelátás vezetett el oda, hogy ma már nem lehet csak úgy a víz alá küldeni minden rozzant bárkát, nagyon alapos és meglehetősen drága tisztítási munkák előzik meg a süllyesztéseket.

Ám van, amikor ez sem tűnik elegendőnek. Brit Kolumbia tartományban komoly viták zajlanak a Howe Sound mélyére szánt mesterséges zátony körül. A helyi Underwater Council február közepére hívta össze a búvárkodásban érdekeltek, hogy megtárgyalják a sorsát a régóta húzódó HMCS Annapolis projektnek.

A 111 méter hosszú, és már gondosan megtisztított egykori romboló elsüllyesztésének eredetileg kitűzött időpontja 2010 volt, a hajó jelenleg az Artificial Reef Society of B.C. tulajdonában van, de újból és újból el kell halasztani az utolsó lépést. A társaság folyamatosan közli honlapján, milyen kifogások merülnek fel a roncsnak szánt hajó kapcsán, újabb átvizsgálásokat követelnek tőlük, felfedezték, hogy a festésben is van mérgező összetevő, és így tovább. Ráadásul egy bírósági eljárás is folyik, mert a WR Marine Services szerint 100,000 dollárral tartoznak nekik a hajó tisztításáért és tárolásáért, és ennek fejében le akarja foglaltatni a kiszuperált hadihajót.

Az Underwater Council következő ülésén ezért több fontos kérdést is napirendre tűznek. Az egyik az, hogy megváltozassák-e a hajó tervezett nyughelyét, átbeszélik a projekt befejezésének tervét, és arról is szó lesz, hogy a projektet bonyolító Artificial Reef Society-től megvonják-e a bizalmat.

[ cbc.ca ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Local, Temple

Egypt, Red Sea

4/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés