»» ««

Mesélnek a megmentettek

Külföld

A Bali közelében elsodródott búvárok elmondták, hogy kerültek bajba.

Mint arról hírt adtunk, múlt héten pénteken egy hét fős búvárcsoportnak nyoma veszett Indonéziában. Bali szigetéről hajóztak át Nusa Lembongan térségébe, ám a nap harmadik merülése során az időjárás elromlott, és a hajós nem találta őket. A hét japán nő megtalálására komoly mentőakciót indítottak, de egészen hétfőig nem találtak senkit: ekkor került elő négy búvár egy korallszirtbe kapaszkodva, egy pedig Nusa Penida elhagyatott partszakaszán, ők öten valamennyien életben voltak. Egy nappal később előkerült még egy búvár, ám az ő életét már nem sikerült megmenteni.

Most már megszólaltak a túlélők is a történtek kapcsán. A csoportban két oktató volt, akik a Yellow Scuba cégnél dolgozva vezették a merülést. Az egyikük volt az, akit magányosan találtak a parton, ő mesélt róla. Szaori Furukava elmondása szerint az idő még teljesen nyugodt volt, amikor vízbe mentek. Ám a felszínre emelkedés után azt vették észre, hogy vihar tombol a tengeren, a szél által felkorbácsolt hullámok között hánykolódva nem láttak szinte semmit. Hallották ugyan egy közelben levő hajó motorját, de nem tudtak jelezni, sípolva sem jártak sikerrel.

Ekkor a búvárok összekapaszkodtak, és amikor látták, hogy baj van, azonnal eldobták az ólomövüket. A viharban úgy megerősödött a felszíni áramlás, hogy hamarosan egészen messze sodródtak, a beszámoló szerint úgy érezték, mintha mosógépbe kerültek volna. Leszállt az éj, a merülésvezető a fények és a körvonalak alapján próbált tájékozódni, merre járnak. Néhány kókuszhéjat sodort a tenger, amit elkapva tudtak esővizet felfogni, azt próbálták inni. Ahogy a víz vitte őket, észrevettek egy aránylag közel elhaladó hajót, és ekkor Szaori megpróbálta úszva elérni azt, hogy segítséget kérjen. Ám bármennyire erőlködött, nem tudott nekik jelezni. A többi búvárt eközben az áramlat elvitte, így az oktató magára maradt a tengerben.

Megpróbált utolsó erejével eljutni a partig. Végül szerencséje volt, sikerült elúsznia Nusa Penida egyik partszakaszára szombat délután, több, mint egy napnyi hánykolódás után. Ám arra már nem volt ereje, hogy eljusson egy lakott településig. Próbált egy védettebb zugot keresni, és esővizet ivott. Itt találtak rá a teljesen elgyengült nőre a mentők, akik heliktopterrel mentették ki, majd azonnal kórházba szállították.

Társai közösen adtak ki nyilatkozatot a velük történtekről. Miután Szaori eltűnt, ők hatan továbbra is együtt sodródtak az áramlással, biztatták egymást, próbálták tartani a lelket mindannyiukban, aki elgyengülni, elaludni látszott, felébresztették. Ám a víz vitte őket, és a hullámok is felkorbácsolódtak. Ekkor egy, a tengerből kiálló szirt közelébe vitte őket a tenger, és a hatalmas hullámok egymástól teljesen elszakítva őket gyakorlatilag feldobták a búvárokat a sziklákra. A csoportból négynek volt olyan szerencséje, hogy nem sérültek meg súlyosan és fel tudtak kapaszkodni a szirt tetejére. 28 órányi sodródás után éreztek ismét szilárd talajt a lábuk alatt. Éjszaka a lámpáikkal próbáltak jelezni, eredménytelenül. ők is esővizet próbáltak inni, és összebújva melegítették, biztatták egymást. Hétfőn találták meg őket is, aránylag közel ahhoz a helyhez, ahol tőlük elszakadt búvártársuk volt a parton.

ők öten tehát hamarosan biztonságba kerültek, két társuk közül az egyik, az 58 esztendős Ricuko Mijata holttestét másnap találták meg, 30 kilométerre a merülés helyétől. őt fia és férje azonosította. Az utolsó eltűnt búvár, Soko Takahasi még nem került elő. ő és indonéz férje volt a Yellow Scuba búvárközpont alapítója, keresésében a mentőegységek mellett kollégái is részt vesznek.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 37. kovax 2014 feb 28. 16:08  
addig örülj amíg csak hallasz róla...mas nem ilyen szerencsés
 36. kovax 2014 feb 28. 16:03  
pedig mar kapott ra igéretet hogy ki lesz tekerve...
 35. Káplán 2014 feb 27. 18:10  
No, ez igaz. Az én viccem nem is annyira vicces.
 34. Káplán 2014 feb 27. 12:36  
Ne essél túlzásokba.
 33. Bunny 2014 feb 27. 09:52  
Mi rosszat tettél, hogy ilyen önsanyargatásra vágysz?
A további 32 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Tiran, Jackson Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) könnyű körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés