»» ««

Modernkori hívságok - HUB, Airtrim, dragonfly

Felszerelések

Bizonyára mindenki látott már vagy hallott legalább az air trim jacketekről, ezek azok amelyeken az inflátorcső helyett a mellény bal oldalára lehelyezett vezérlőkütyü található, amivel a lebegésünket tudjuk szabályozni.

Nos én is mint a "régi" búvárok legtöbbje némileg szkeptikus voltam - na megint valami felesleges csilivili, csak hogy el tudják adni az új modelleket -.
Nemrég sikerült személyesen is tesztelni egy ilyen terméket, a Dacor HUB mellényét..

Az Atlantis búvárbázis kedves vezetőjétől Rajky Attilától sikerült a személyes használatú Airtrim-es Dacor H.U.B. mellényét néhány merülésre való tesztelés erejéig elkérni.

Pár rövid szóval tisztázzuk mi is az a H.U.B., az airtrim. A H.U.B. a Mares találmánya, a lényege, hogy a kiegyenlítő térfogat (jacket, mellény) és a reduktor egy szerves egészet képez, egybe van építve, illetve a saját márkás jacketüknél a palackrögzítés is levegővel történik. Emellett én kizárólag Airtrim-es vezérlést láttam ezeken, tehát hozzávehetjük nyugodtan az airtrim-et is.

Az Airtrimet szintén a Mares hozta be a köztudatba, a lényege, hogy az inflátorcső és az inflátorfej eltűnik a jacketről, és lekerül a mellény bal oldalára, az ezt helyettesítő un. Airtrim. A funkciója is kibővül - az inflátorral ugye levegőt lehet a mellénybe és mellényből mozgatni. A kieresztésnél némileg meg kell emelni, hogy a vége a legmagasabb ponton legyen, hogy a levegő ki tudjon áramolni belőle.
Az airtrim rögzített, tehát nem lehet, de nem is kell felemelni a levegő kiengedéshez. A rajta található leeresztő gomb ugyanis két szelepet kezel, egy váll és egy fenékszelepet, a megnyomásakor mindkettőt nyitja és amelyik fent van, az engedi ki a levegőt.
Mivel nincs inflátorfej, amin keresztül vészhelyzetben szájról lehetne felfújni a mellényt, a gyártók egy vékony csövet rejtenek el általábban egy zsebben valahol a mellény hátulján. Egy mentés esetén ez komoly gondot okozhat, ha az "áldozat" palackjában már nincs annyi levegő sem, hogy a felszínen felfújják a mellényt, a mentőbúvár pedig nem ismeri a konkrét jacket rejtekhelyét.

A Dacor cégről köztudott, hogy a Marestől nem messze, így nem meglepő, hogy a kölcsönkapott Dacor H.U.B. kísértetiesen hasonlít a Mares hasonló nevü termékére (felső kép mares, alsó Dacor). A sok bírálatot kapott pneumatikus palackrögzítő rendszert és a M.R.S. rendszerű -egyébként szuper- súlyzsebet nem vették át, az előbbi helyett hagyományos pánt, ez utóbb helyett tépőzáras súlyzseb került a mellényre. Kár, mert az M.R.S. szuper, a túlbonyolított tépőzáras megoldás számomra nem volt valami szimpatikus.
A beépített reduktornak a Dacor saját készülékét adja, a mellény viszont erősen Mares érzetű, un. Dragonfly felépítésű. Ez annyit tesz, hogy a mellény légzsákjai nem csak kétoldalt hanem egy plusz a palackot körbeölelő un. szárnyakba is kerültek, ezzel megnövelve az emelőképességet, és csökkentve az oldalról összenyomó érzést, amit a hagyományos elrendezésű mellényeknél sokszor érezhet a búvár.
A reduktorok a jobb zsebekben találhatóak, az octopus egy sárga színű fogantyúval nyitható átlátszó zsebben (lásd alsó kép), a főreduktor alatta egy másik zsebbe zippzárazva. Az így elrejtett octopusról nekem nincs túl jó előérzetem. Kétlem, hogy egy levegő gonddal küszködő merültárs vagy akár a mellény használója örülni fog, hogy úgy kell kivarázsolni az életet adó levegőforrást egy rejtekhelyről.

Ennyi ismertetés után lássuk mit is tud. A merüléshez 8 kiló ólom került a súlyzsebekbe, és 1.5-1.5 a szárnyakba. A merülés során a mellény tökéletesen stabil volt, nem csúszkált, nem akart felborítani a felszínen sem, le a kalappal. Forogtam, fejreálltam vele 5m-en, tökéletesen semleges volt a viselkedése, élvezet volt a merülés.

A zsebből kijövő reduktor cső viszont nekem kényelmetlen volt, állandóan úgy éreztem, hogy lefelé húzza a fejem. Az viszont tetszett, hogy a merülés után csak visszatoltam a zsebbe, nem lógott szanaszét, nem kellett attól tartani, hogy odaütődik valahová a parton, amikor kézben vittem a mellényt. Másik gondom a reduktorral, hogy rövid a fej, ezért a baloldalt távozó buborékok rendszeresen megrekedtek a maszk üvege előtt. Valószínűleg a Poseidon cyklon reduktorokra akartak hajazni, több-kevesebb sikerrel.
A képhez azért hozzátartozik, hogy a reduktor ettől eltekintve kellemes, jól adta a levegőt, kis súlyú darab.

Nade a lényeg, az Airtrim rendszer tesztelése volt, térjünk rá. Kellett néhány perc, amíg rögzült, hogy melyik gomb a ki és melyik a be, de utána már reflexszerűen ment a kezelés. Szokásommal ellentétben mellőztem a tüdővel történő kiegyensúlyozást, direkt a mellény légtereit használtam, és számomra kellemes csalódásként éltem meg, hogy borzasztóan precízen, tényleg centire be lehet lőni a mélységet. A kezelőszerv nagyon jó helyen van, kényelmesen tartva a kezem pont a gombokon pihent a tenyerem.
Az interneten írt hibát, miszerint van olyan testhelyzet, amikor a rendszer egyik szelepen sem képes kiengedni a levegőt sikerült megtapasztalnom, de egy apró billenés után már elhárult ez a gond. Egyébként nagyon akarva kellett kisérletezni, hogy sikerüljön ezt kihozni a mellényből, nem is tartom hibának. Hasonló helyzetben egy hagyományos jacket sem képes kiengedni a levegőt, csak ha az inflátort magasra emeljük.
Az aitrim annyira kézreáll egyébként, hogy komolyan kedvem volt - élvezet volt használni, szemben a saját hagyományos inflátoros mellényemmel, ahol általábban belőttem az átlagmélységre, és az apróbb szintváltozásokat tüdővel vagy testhelyzet változtatással oldottam meg a merüléseim során.

Összefoglalva a H.U.B. rendszer mint olyan nem rossz, bár nekem még mindig kedvesebb a hagyományos jacket és reduktor összeállítás. Az airtrim rendszer viszont nekem nagyon megtetszett, ha most kellene mellényt választanom, biztosan elgondolkoznék egy ilyen rendszerű jacket vásárlásán, bár a vészhelyzeti csöves-felfújós megoldás azért még mindig elég ellenszenves.

A mellény tesztelésért mégegyszer köszönet illeti az Atlantis búvárbázist.

- Sz.K. -


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

St. Johns, Paradise Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés