»» ««

Mianmar válaszút előtt

Egyéb

Nagy kérdés, milyen következményekkel jár a turizmus fejlesztése a Mergui szigeteken.

by prilfishMianmar (az egykori Burma) merülési lehetőségeiről csak az tudhatott valamit, aki egy Thaiföldről induló szafarival kalandozhatott az ország szinte teljesen érintetlen korallzátonyain. Az ország délnyugati részén található Mergui szigetcsoport jelentős része lakatlan, ami nem meglepő, hiszen a 800 sziget közül igen sok aprócska. A terület legjobb ismerői a mokenek, akiket "a tenger cigányainak" neveznek, mert hajókon élnek, vándorolnak, onnan halásznak, más ember viszont alig fordul meg arra.

A most még alig ismert régió viszont komoly fejlesztés előtt áll. Az állandóan új helyek iránt érdeklődő nemzetközi befektetőcsoportok, akik Dél-Kelet-Ázsia több más országában már zsúfoltsággal, túl nagy konkurrenciával szembesülnek, le is csapnak a lehetőségekre. Nagy kérdés, mi lesz az ára a fejlesztéseknek: a mokenek például végképp eltűnhetnek, a kulturális örökségük elveszhet. A más régiókban már sok kárt okozott kontrollálatlan építkezés sok kárt okozhat az élővilágban is.

Mianmar sokáig katonai diktatúra alatt nyögött, de a pár éve hatalomra került civil kormányzat kitörési lehetőséget lát a szegény ország számára az idegenforgalomban. Zajlik a licit, a legjobb, legértékesebb szigeteket szívesen megszereznék a befektetők. Sokak szerint az ökoturizmus lenne a megoldás, luxushotelek helyett bungalókat, kaszínók helyett békés strandokat javasolnak a szigetvilágért aggódók. Ebbe a képbe természetesen bőven beleférne a búvárturizmus is.

A jelek szerint viszont egyelőre semmiféle korlátozást nem szab a kormányzat. Egy szingapúri csoport honlapján azt hirdeti, hogy az általuk megkapott sziget lesz "az új Phuket". Kikötő, kaszinó, hotel és egy exkluzív golfpálya épülhet a terveik szerint. Az illetékes miniszter szerint természetesen nagyon odafigyelnek rá, hogy minden fejlesztés fenntartható és környezetbarát legyen, de sokan szkeptikusak, mert a korrupció tetten érhető minden szinten, és pénzzel minden elintézhető- legyen az bármiféle durva rombolással járó építkezés.

A szigetvilágban élő mokenek egy jelentős része már így is maga mögött hagyta a régi életét, a szárazföldre költöztek, mert a tengeren nehéz az élet. A víz alá merülő halászok kagylókat, tengeri uborkákat és más állatokat gyűjtöttek, de a szigetvilágot maguknak felfedező halászok nagy pusztítást végeztek már eddig is: vonóhálóval és dinamittal dolgozva nem sok marad utánuk. Ha tényleg megvalósul egy olyan változás, aminek köszönhetően a Mergui szigetcsoport olyan lesz, mint egy forgalmas thaiföldi nyaralóhely, akkor a maroknyi itt élő tengeri nomádnak nem nagyon lesz maradása. Nagy kérdés, ha már azelőtt tönkreteszik a tengert, hogy felfedezné magának a tömegturizmus a most még félreeső országot, lesz-e valódi vonzereje Mianmarnak a búvárkodás, sznorkelezés, strandozás szerelmesei számára.

[ ydr.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. PDIC 2014 már 24. 17:55  
Itt a legjobb merülőhelyek kicsi, lakatlan sziklás szigetek mellett vannak, ezeken a helyeken garantáltan nem fognak golfpályákat építeni. Elvileg a helyieket próbálják lebeszélni a dinamitos halászatról, sajnos kevés sikerrel. Merültem olyan helyen ahonnan érkezésünk után távoztak a halászok, egy csomó apró hal maradványa hevert a víz alatt a sziklákon. Reméltem, hogy nem jönnek vissza néhány rúd dinamittal miközben merülünk. :(

Merülőhelyek

Anga Faru /Shark Nursery

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés