»» ««

Mindenki bányászna

Egyéb

Évszázadokra elegendő szénvagyont találtak brit kutatók az Északi-tenger alatt.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lapnak a kutatást irányító egyik szakértő elmondta: már az előzetes szeizmikus tesztek és kutatófúrások is arra utalnak, hogy az északkeleti partok előtt húzódó tengeri talapzatban háromezer és 23 ezer milliárd tonna közötti kőszén rejtőzhet. Dermot Roddy, a Newcastle-i Egyetem volt professzora, aki otthagyta a katedrát és saját céget alapított a kitermelés előkészítésére, elmondta azt is, hogy ez több ezerszerese az északi-tengeri brit szektorból eddig felszínre hozott kőolaj és földgáz mennyiségének.

Roddy adatai szerint Nagy-Britannia eddig hatmilliárd tonna olajegyenértéknek megfelelő nyersolajat és földgázt termelt ki északi-tengeri lelőhelyein. A szakértő szerint ha a most felfedezett szénvagyonnak csak néhány százalékát bányásszák ki, az is évszázadokra fedezné Nagy-Britannia energiaigényét.

A geológusok régóta sejtették, hogy a brit szárazföldi kőszénlelőhelyek benyúlnak az Északi-tenger alá, de eddig bizonytalan volt a tengeri talapzatban rejlő készletek mennyisége. Emellett az energiaipari szektor sem foglalkozott a tengeralatti szénlelőhelyek vizsgálatával, mivel ezeket a szakértők eddig hozzáférhetetlennek tartották, ám az elmúlt évek technológiai fejlesztései elérhetővé tették a tengeri talapzat szénkészleteit is - áll a The Sunday Times írásában. (A szerk. megjegyzése: nehéz megérteni, hogy a tenger alól hogy lehet annyival olcsóbban kibányászni a szenet, mint a rég bezárt szárazföldi bányákból lehetne...)

Dermot Roddy cégének vezérigazgatója, Harry Bradbury elmondta a lapnak, hogy a vállalat olyan technológiát alkalmazna, amely a tengeralatti lelőhelyből kinyert kőszén üvegházhatást okozó égéstermékeit visszapumpálja az Északi-tenger talapzatába.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. Káplán 2014 már 31. 12:04  
A vízalatt még csak a filmekben és a sci-fi könyvekben bányászták. Még hogy külszíni bányászat a vízalatt ....
 5. Káplán 2014 már 31. 11:24  
Hát kérem .......
 4. Bunny 2014 már 31. 11:20  
Nyilván külszíni bányászat jöhet csak szóba, a tenger fenekén meg hogy mit csinálnak a kutyát nem érdekli, nem is látja. Bár őszintén szólva az se érdekel senkit amit a felszínen művelnek a bányászattal, szóval ... gondolom ha kell feltúrják a tenger fenekét bármeddig. Jó lehet a látótávolság egy víz alatti szénbányában :D
 3. Káplán 2014 már 31. 11:08  
Nagy kamu az egész. Aki energiát  a tengerfenékről kibányászott szénből akar előaállítani, az ritka nagy pancser. :)
 2. elche 2014 már 31. 10:43  
Inkább "bárki", aki pénzt lát valamiben. De nekem továbbra is fura.
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Fekete-víz / Feketenyéki tó

Slovakia

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléstengeri füves élőhely édesvizi élővilág mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés