»» ««

Nem menő a cápauszony?

Környezetvédelem

Érdekes módon csökken a kereslet Hongkongban a cápauszonyok iránt.

A Kínához tartozó Hongkong arról híres, hogy a nagyvilágban kifogott cápák uszonyainak jelentős része a városban köt ki. Ám a WWF helyi szervezet szerint 2012-vel összehasonlítva 34 százalékkal esett vissza az uszonyok exportja. És az innen Kínába irányuló kivitel 90 százalékkal csökkent!

Talán a környezetvédők kampánya áll a háttérben. Egyre több helyen hívják fel a figyelmet arra, hogy a veszélyeztetettnek számító cápák uszonyából készült leves fogyasztása helytelen. Elsősorban Kínában kell erről a témáról beszélni, hiszen itt hagyományos fogás a cápauszony-leves, aminek fogyasztásához különféle hiedelmek kapcsolódnak. A szárított cápauszony ennek megfelelően drága, 300-500 dollárt ér a helyi halpiacon, az egész világ tekintve fél milliárd dolláros üzletágról van szó.

A Hongkongba beérkező cápauszony mennyisége 2003-ban volt a legtöbb, azóta már a felére csökkent a forgalom. Ilyen alacsony mennyiség a kilencvenes évek elején érkezett a városba. Ám azóta sok dolog változott: az emberek hozzáállása is, és a kormányzati szándékok is, hiszen például hivatalos banketteken és rendezvényeken már nem lehet cápát felszolgálni. A kampányba pedig olyan hírességek is beszálltak, mint az NBA-kosaras Jao Ming. Több szállodalánc levette az étlapjáról ezt a levest, ami szintén érinti a forgalmat.

Különösen a fiatalabb generációba tartozó kínaiak azok, akik inkább nem kérnek a cápákból készült ételekből. Persze a statisztikák becsapósak is lehetnek, nem minden exportáló ország adatai szerepelnek benne, az is előfordulhat, hogy közvetlenül kínai kikötőbe érkeznek a szállítmányok. Ám mégis reményt ad, ha valamiféle pozitív változás tapasztalható a cápauszony-kereskedelem legnagyobb fellegvárában.

[ qz.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Elphinstone

Egypt, Red Sea

16/23 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) nehéz körülmények
max: 43m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágcápa teknős delfin legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés