»» ««

Elveszett a Nereus

Egyéb

Cameron tragikus veszteségnek nevezte az óceánkutató robot eltűnését.

James Cameron filmrendező tragikus veszteségként értékelte az óceánok mélyét kutató, egyedülálló felszereltségű robot tengeralattjáró, a Nereus eltűnését. A robot Új-Zéland közelében tíz kilométeres mélységben roppanhatott össze a hatalmas nyomás következtében.

A tengeralattjáró az Új-Zélandtól északkeletre fekvő Kermadec-árokba merült le. Az óceán feszínén megtalálták a maradványait, ami arra utal, hogy a kutatójármű megsemmisült - írta a BBC News. James Cameron hollywoodi filmrendező kedden "tragikus veszteségként" írt a Facebookon a Nereus eltűnéséről. "Mintha egy barátomat veszítettem volna el" - fogalmazott.

A Titanic és az Avatar rendezője, aki egyben híres tengerkutató, 2012-ben egyszemélyes, saját fejlesztésű tengeralattjáróján merült le a híres Mariana-árok korábban ember által érintetlen mélységébe. A Deepsea Challenger nevű tengeralattjáróját ezt követően a Woods Hole Oceanográfiai Intézetnek (WHOI) adományozta, ahol korábban az ő járművének kifejlesztésével egyidejűleg az intézet egy másik csapata dolgozott a Nereus megépítésén. Cameron a Mariana-árokból visszatérve arról is beszélt, hogy odalent feltehetőleg az előtte ott járt Nereus nyomait is látta.

A Nereus, az amerikai tudományos közösség óceánkutató zászlóshajója "olyan páratlan jármű volt, amely még rövid élete során is bámulatos betekintést engedett az óceán felfedezetlen mélyének világába, és a legfontosabb tudományos kérdések közül is segített megválaszolni néhányat a földi élet kialakulásával kapcsolatban" - fogalmazott Timothy Shank, a tengeralattjárót működtető WHOI munkatársa.

A nyolcmillió dollár értékű tengeralattjáró 2008-ban készült azzal a céllal, hogy felfedező utakat tegyen a Föld legmélyebb tengeri árkaiba. A járművet a legkorszerűbb technikai eszközökkel szerelték fel, olyanokkal is, amelyekkel más kutató tengeralattjárók nem rendelkeztek.

Jonathan Copley, a Southampton Egyetem tudósa szerint a Nereus minden útja kockázatos vállalkozás volt, ugyanakkor ilyen mélységekből csak egy robot tengeralattjáró segítségével lehetett mintákat és információkat nyerni.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Dirty Rock

Costa Rica, Pacific

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa mantarája nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés