»» ««

Bimini veszélyben

Környezetvédelem

Egy óriási fejlesztés tönkreteheti a sziget körüli korallzátonyokat.

From Flickr by Ines Hegedus-GarciaBimini a Bahamákhoz tartozik, de az ország szigetei körül a legközelebb esik Floridához. Már több, mint négy évtizede felfedezték a búvárok a sziget vizeinek szépségét, változatosságát, ám most egy építkezés veszélyezteti a korallzátonyokat.

Neal Watson, a bahamai búvárokat tömörítő szervezet elnöke szerint ugyanis a sziget melletti kotrási munkálatok gyakorlatilag egész területen tüntethetik el a korallokat. A helyiek ezért bíróságon támadták meg a terveket, amelyek végső célja az, hogy a kotrással olyan kikötési lehetőségeket alakítsanak ki, ami megfelel a hatalmas luxus nyaralóhajók számára. Ezek utasait pedig a szigeten levő kaszinó programjaival akarnák szórakoztatni. Watson szerint az egész világon pusztulnak a korallzátonyok, de ez a kotrás harminc nap alatt akkora kárt okoz, mint a lassú romlás 30 év alatt.

A malajzaiai társaság, ami a kaszinót és a resortot üzemelteti, állítja, szükség van erre a fejlesztésre, mert ennek révén akár évi 500,000 vendég is felkeresheti a szórakoztató centrumot- az egész szigeten egyébként alig 1500 ember él. Az aggódó helyiek megalapítottak egy érdekvédelmi szervezetet, és a bíróság döntésére várnak. Neal Watson egyébként 1975-ben Biminin nyitott búvárbázist, és azóta is sokat tesz a helyi búvárturizmus népszerűsítéséért, és állítja, ez nem csak környezetvédelmi ügy. A víz alatti világ szerelmeseinek köszönhetően is sok forgalmat bonyolítanak a sziget búvárbázisai, szállodái, éttermei, de ha nem lesz értelme a merülésnek, ez a bevétel mind elveszhet. A sziget olyan közel van Floridához, hogy kisebb hajókkal közvetlenül onnan érkeznek az amerikai turisták, de aki merülne, az ezt nem fogja felcserélni a kaszinózásra.

[ tribune242.com nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Elphinstone

Egypt, Red Sea

16/23 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.7) nehéz körülmények
max: 43m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

szafaris megközelítészátony merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágcápa teknős delfin legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés