»» ««

Káosz és béke

Egyéb

Politikai viharoktól hangos pár ország, de érint-e ez minket, búvárokat?

Egyiptom után most épp Thaiföldre vetik vigyázó szemüket a merülés szerelmesei. Utóbbi országban épp katonai puccs zajlik- bármit is mond a magát kormányfőnek kinevező tábornok, ez az. Hogy a demokrácia nevében teszi, az igazán szép a részéről, de ettől még a tények makacs dolgok.

Mi természetesen olyan helyekre szeretünk utazni, ahol biztonságban vagyunk. És nyilván önös érdekek vezérelnek: ha lehet jókat merülni jó áron, akkor senkit nem érdekel, ki van hatalmon és hogy lett belőle az ország vezetője. Én ezt nem tartom elítélendő dolognak, mi nem láthatunk bele semmilyen szinten egy ország belpolitikájába. Ahogy néha mi is a fejünket fogjuk külföldi "elemzők" Magyarországról szóló cikkeinek olvastán, úgy nyilván kívülről mi sem értjük az emberek motivációit, a történések mozgatórugóit. Mi akkor tesszük a legjobbat, ha a helyi dolgokkal nem foglalkozunk, a búvártúrára koncentrálunk, és ezzel még bevételt is viszünk az országba.

Ám így okoskodni jóval egyszerűbb, amikor épp nem készülünk olyan helyre, ahonnan rázós hírek érkeznek. Mert amikor készülünk az utazásra, sokkal zavaróbb tüntetésekről, összecsapásokról, döcögő közszolgáltatásokról olvasni. Az ember nem akar csetepatékba keveredni, vagy túszejtés áldozata lenni, és persze az se rossz, ha tudhatjuk, búvárkodással kapcsolatos baj esetén segítségünkre lesz a parti őrség, a mentőszolgálat, a kórház.

Tudjuk, a sajtó hajlamos a rossz oldalát kidomborítani a történéseknek, az utazásban érdekelt szolgáltatók pedig mindig azt hangsúlyozzák, a nyaralóknak nem eshet baja. Nem könnyű eligazodni az esetlegesen ellentmondó információk között! Búvárszempontból szinte mindig egyszerűbb az olyan országokban a dolgunk, ahol egy erős kezű vezetőnek köszönhetően áttekinthető a helyzet, de azt is tudjuk, ezt az ott élő emberek egészen máshogy látják. Persze néha aztán kiderül, a nagy demokratikus átalakulást nem követi villámsebesen javuló életszínvonal, és akkor hirtelen a gonosz diktátorra is nosztalgiával kezdenek gondolni.

Mi viszont még mindig ott tartunk, utazzunk vagy se? Én alapvetően megbízok azokban is, akik utazást szerveznek, mert persze, vannak érdekek, amiket motiválják, de alapvetőnek tartom azt, hogy életveszélyes helyzetben azért nem utaztatnak ki. Ha ebben nem hinnék, miért mennék velük bárhová, akármilyen biztonságos országban? És én még abban is hiszek, hogy a Külügyminisztérium figyelmezetéseit is megfontolják. Nemzetközi egyeztetések előzik meg az országok átsorolását, így azt gondolom, ha valamit nem ajánlanak, akkor oda tényleg nem kellene utazni.

A döntést az utazásáról mindenki maga hozza meg. Mi idén nyáron is készülünk Egyiptomba, és reménykedünk benne, semmi nem zavarja meg a búvártúrát- a tavaly nyári végi problémákra mind emlékszünk, sokaknak kellett lemondani a nyaralásról. Én az út közeledtével mind az irodával tartom a kapcsolatot, mind a Külügy konzuli információit követem. A túlzó hírekkel viszont nem foglalkozok, mert azok kapcsán vannak fenntartásaim. A józan döntést nem lehet szenzációhajhászásra alapozni, mert ennyi erővel soha nem tenném ki a lábam, annyi merényletről, katasztrófáról, puccsról olvasok a világ minden sarkából. Nem akarok lemondani egy kedves hobbiról rémhírek miatt, de a tájékozódást sem hanyagolom csak azért, hogy merülhessek. Ha minden jól megy, a víz alatt majd megtalálom azt a békét, ami a felszínen sokkal kevésbé jellemző...

GR


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. Káplán 2014 jún 02. 18:56  


Én merültem Rudabányán.  Semmi bajom. Semmi bajom? :)

 2. Bárónő 2014 máj 30. 21:22  
Nem kell ehhez külföldre menni. Csak próbáljon valaki merülni a rudabányai tóban. A heji () koszlidércek egy perc alatt eszméletre térítenek.

Utazóknak: ami meg van írva, az megtörténik.
Egy biztos: ahonnan a macsek hazajött, ott kő kövön nem maradt utána. Ez természetes természeti csapás. 
 1. Garfield33 2014 máj 29. 08:22  
Csak az a bibi, hogy nem mindig helyesek az információk pro és kontra is.
Tavaly ugrott az egyiptomi szafarink a külügy döntése miatt, pedig voltak kinn abban az időben ismerősök és nem történt semmi. Viszont voltunk Thaiföldön pár éve, itthon még csak nem is emlegették a dolgot, de Bangkokban jó nagy balhé volt és a szomszéd utcában lövöldöztek is.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Chrisoula K Wreck (Marcus)

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés