»» ««

Balhé a tengeren

Egyéb

Peking szándékos zavarkeltéssel vádolja Hanoit.

A kínai külügyminisztérium szándékos zavarkeltéssel és provokációval vádolta hétfőn Vietnamot, amelynek hajói állítólag csaknem 1500 alkalommal ütköztek szándékosan kínai hajókkal a Dél-kínai-tengeren. A tárca egyúttal dokumentumok közzétételével igyekezett a Hszisa/Paracel-szigetek hovatartozását egyértelműsíteni.

Hua Csun-jing szóvivő sajtótájékoztatóján nehezményezte továbbá, hogy Vietnam még nem fizetett kártérítést azoknak a vállalatoknak, amelyek az ország Kína-ellenes zavargásainak áldozataivá váltak, s a rombolások, gyújtogatások következményeként súlyos anyagi veszteség érte őket. A két szomszéd közötti viszály akkor éleződött ki, amikor május elején egy kínai olajvállalat fúrótornyot telepített a vitatott hovatartozású szigetcsoport közelébe.

Hanoi akkor hajókat küldött a helyszínre és diplomáciai úton is tiltakozott. A szóvivő úgy vélte, hogy Kína eddig nagy önuralommal kezelte a vietnami fellépések sorozatát. Peking több mint harminc alkalommal lépett kapcsolatba különböző szinteken a szomszédos ország illetékeseivel arra kérve őket, hogy hagyjanak fel az időközben egy másik helyre költöztetett úszó fúrótorony elleni támadásokkal. Ezek azonban folytatódnak és fokozódnak - fogalmazott Hua.

A szóvivő utalt rá, hogy a tárca terjedelmes dokumentumot közölt a honlapján, amelyben a mai helyzetre utalóan beszámol például arról, hogy vietnami részről búvárokkal, halászhálókkal, lebegő tárgyak elhelyezésével és szándékos ütközések százaival igyekeznek az kőolajfúró-torony környékén zavart kelteni. A beszámoló szerint 63 vietnami hajó eddig összesen 1416 alkalommal próbált meg áttörni a kínai hajók kordonján.

A dokumentum szerint a Hszisa-szigetek vitathatatlanul Kína területének szerves részét képezik, mivel azokat Kína fedezte fel, vette birtokba, fejlesztette és helyezte igazgatása alá elsőként. Észak-Vietnam miniszterelnöke egy 1958-as levélben elfogadta, hogy a szigetek Kínához tartoznak, és 1974-ig egyetlen vietnami kormány sem kérdőjelezte meg Kína szuverenitását a szigetcsoport felett - olvasható a honlapon.

"Kína jó kapcsolatokra törekszik Vietnammal, de vannak elvek, amelyeket nem adhat fel" - húzta alá a kínai külügyminisztérium, egyben azt is jelezve, hogy a kétoldalú kommunikáció csatornáit továbbra is nyitva tartja.

Hanoi jóvátehetetlen károkat okoz azzal, hogy "elnézi" a Kína-ellenes nacionalista megnyilvánulásokat" - vélte Pan Csie, a kínai társadalomtudományi akadémia szakértője a China Daily című angol nyelvű napilap hétfői számában. Megítélése szerint Vietnam a "tiltakozó" szerepében feltűnve rokonszenvet szeretne kiváltani a nemzetközi közösségben, s egyben teszteli Pekinget, amikor a Kínával szintén területi vitában álló Fülöp-szigetekkel nyíltan egységet vállal.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Garfield33 2014 jún 10. 21:43  
A tenger az tenger...
 1. janosbuvar 2014 jún 10. 14:30  
Ez a kínai-vietnami vita a Hszisa-szigetekről nem mai keletű  és alapvetően nem a búvárkodáshoz kapcsolódik ahogy a tankerhajó fotója sem. Az interneten rákeserve tucatnyi helyen ismétlődik ez a kínai hivatalos tájékoztató:
http://hungarian.cri.cn/1321/2014/06/09/134s174003.htm    
http://www.honvedelem.hu/cikk/44611_peking_provokacioval_vadolja_hanoit

Ha már nekünk magyaroknak  ilyen fontos  ez a kínai olajkutatás Vietnam közelében akkor  érdemesebb lenne egy kis térképpel és fotóval illusztrálni :
http://www.azutazo.hu/cikkek/peking-halaszati-tilalom-ala-helyezi-a-huangjan-sziget-terseget
http://www.offshoreenergytoday.com/hysy-981-completes-first-part-of-drilling-in-disputed-waters-near-vietnam/
http://sg.hu/cikkek/102810/erosit-jarorhajok-teren-kina  





Merülőhelyek

Tiran, Woodhouse Reef

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 2.5) nehéz körülmények
max: 24m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülésnyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés