»» ««

Costa Concordia kiemelés előtt

Egyéb

Hamarosan kiemelhetik a vízből a hatalmas hajóroncsot.

A vízre bocsátási művelet legkritikusabb pillanata az lesz, amikor az eddig a tengerfenéken rögzített Costa Concordiát megemelik - mondta Franco Gabrielli, az olasz polgári védelem vezetője a két évvel zátonyra futott tengerjáró elmozdításáról tartott vasárnapi sajtótájékoztatón.

A mintegy háromszáz méter hosszú, több mint száztízezer tonna súlyú hajóroncs vízre emelése hétfőn reggel hat órakor kezdődik.

A 2012. január 13-án elsüllyedt és 2013. szeptember 17-én egyenesbe állított Costa Concordia az utóbbi tíz hónapban a tengerfenéken rögzítve állt. Most fokozatosan a víz fölé emelik, majd Giglio szigetétől Genova kikötőjébe vontatják, és ott szétszedik.

A roncsot először két méterrel emelik meg.

"Hétfőn délelőtt 10-11 órakor lesz a döntő pillanat. Akkor derül ki, hogy kibírja-e a hajó az újabb mozgatást" - hangoztatta Franco Gabrielli. A Costa Concordián dolgozó nemzetközi műszaki csapat vezetője, Nick Sloane, akit az olasz sajtó a művelet rendezőjének nevezett el, kijelentette, hogy szerinte minden rendben fog menni, mivel a tengerjáró szerkezete továbbra is erős, annak ellenére, hogy harmincegy hónapja tengervízben áll.

A Costa Concordiát emeletről emeletre emelik meg egészen addig, hogy a vízen ússzon. Az emelés úgy történik, hogy levegővel töltik meg a hajóroncs két oldalára erősített tartályokat.

A vasárnapi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a Costa Concordia már jövő szombaton a vízen úszhatna, de a számítások szerint legkésőbb július 21-ére készen állhat a vontatásra. Genovába további 4-5 nap alatt érkezik meg.

"Számunkra ez nem a dicsőség pillanata, nem felejtjük el a Costa Concordia tragédiáját" - hangoztatta Michael Tamm, a Costa Crociere hajótársaság ügyvezető igazgatója.

A 32 halálos áldozat közül (akik között egy magyar zenész is volt) egyedül a Costa Concordián pincérként szolgáló indiai Russel Rebello holttestét nem találták meg. Fivére egy internetes közösségi oldalon reményét fejezte ki, hogy a hajó elmozdításával megtalálják testvére maradványait is.

[ MTI ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés