»» ««

Cetcápák gyülekezőhelyére bukkantak a Vörös-tengerben

Vörös-tenger

Szaúd-Arábia vörös-tengeri partvidéke mentén fiatal cetcápák gyülekezőhelyét fedezte fel egy nemzetközi kutatócsapat.

A több mint 9 méteresre is megnövő cetcápa a legnagyobb hal a világ óceánjaiban, de mozgásáról máig igen keveset tudunk. A fiatal cetcápák (Rhincodon typus) Szaúd-Arábiánál újonnan felfedezett gyülekezési helye ritka betekintést enged eme szelíd óriások életébe.

A Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI), valamint a King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) és a Massachusetts Division of Marine Fisheries kutatói a helyszínen nyomkövetőkkel ellátott cetcápák mozgásáról szóló tanulmányukat a PLoS One folyóiratban közölték.

Egy 2009-es terepmunka folyamán az Al-Lith közeli korallzátonyoknál fedezték fel a több száz fiatal állatot. Simon Thorrold, a vizsgálat társszerzője szerint mivel sok cetcápa gyűlt össze ilyen kicsi helyen, alkalom kínálkozott arra, hogy precedens nélküli tanulmányt kezdjenek az alapvető kérdések megválaszolására. "A helyszín felfedezése ablakot nyit a faj mozgására és ökológiájára egy olyan régióban, ahol nem számítanánk rájuk ilyen nagy tömegekben" - tette hozzá.

A csapat háromféle műholdas nyomkövetőt alkalmazott 47 cápa követésére 2009 és 2011 között. A hátuszony alá elhelyezett készülékek mérték a víz hőmérsékletét, mélységét és fényviszonyait. Néhány hónap elteltével leváltak az állatokról, a felszínre lebegtek, majd adataikat elküldték a műholdas rendszernek. Az adatok feltárták, hogy a cápák rendszeresen mély merüléseket - legalább 500 méterre - hajtanak végre. Három egyed 1000 méter alá merészkedett, a legnagyobb rögzített mélység 1360 méter volt.

A nyomkövetők hordozása folyamán a halak többsége végig a Vörös-tenger déli részén maradt. Némelyik elindult az Indiai-óceán felé, valószínűleg a szezonális feláramláshoz kapcsolódó bőséges táplálék motiválhatta. A cetcápák étkezése szezonálisan és földrajzilag is változó, de a kutatók szerint elsősorban zooplanktonokkal, valamint algákkal, apró halakkal, halikrával és lábasfejűekkel táplálkoznak.

"Érdekes módon, míg néhány egyed elhagyta a Vörös-tenger térségét és az Indiai-óceán felé indult, legtöbben relatíve közel maradtak megjelölési helyükhöz, ami azt sugallja, hogy a régió kritikus élőhely a populáció fiatal egyedeinek" - magyarázza Thorrold. Kifejlett cetcápákat nem észleltek a területen, ami így egyfajta felkészülési terep lehet a fiataloknak, mielőtt a nagyobb testű társak közé merészkednek. Eddig 12 hasonló gyülekezőhelyet azonosítottak világszerte. Thorrold szerint, míg a többi helyszínen a hímek voltak többségben, a vörös-tengeri régióban 1:1 arányt figyeltek meg a nemek tekintetében.

A cetcápákat a Nemzetközi Természetvédelmi Unió sérülékeny fajként sorolta be 2000-ben. Más cápákhoz és nagy testű rájákhoz hasonlóan valószínűleg kevés utódot hoznak egyszerre világra, amelyek lassan válnak ivaréretté.

A vizsgálat hangsúlyozza, szükség lenne a cetcápákat célzó részletesebb kutatásokra, valamint multinacionális, kooperatív együttműködésre a Vörös-tengerben és Indiai-óceánban élő populációk védelmére.

[ Delta , ScienceDaily ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Middle Reef

Egypt, Red Sea

3/7 db alapján:érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoknagy rája teknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés