»» ««

Egyre több a bálna

Egyéb

A vadászat előtti egyedszámához közelít a kaliforniai partoknál élő kékbálna-populáció.

A kereskedelmi célú bálnavadászat kezdete előtti egyedszámához közelít a kaliforniai partoknál élő kékbálna-populáció, amely ma ismét fenntartható szinten van - közölték amerikai szakemberek.

A Washingtoni Egyetem kutatói szerint ez az egyetlen kékbálna-populáció, amelynek sikerült talpra állnia a bálnavadászat pusztítása után. Becsléseik szerint ma nagyjából 2200 egyed él a Csendes-óceán keleti részén. A Marine Mammal Science című folyóiratban közölt eredmények szerint a kaliforniai kék bálnák száma mára elérte a történelmi szint 97 százalékát.

Az akár 33 méteres testhosszt és 190 tonnás testsúlyt is elérő kék bálna a világ legnagyobb állata. A Kalifornia mentén élő példányokat gyakran látni a partok közelében táplálkozni, de az Alaszkai-öböltől a Costa Ricáig tartó óceánszakaszon szinte végig előfordulnak.

A kék bálnák halászatának 1966-os betiltásáig a bálnavadász nemzetek mintegy 346 ezer példányt öltek le az Antarktisz vizeiben. A Csendes-óceán térségében ennél jóval kevesebb - 1905 és 1971 között nagyjából 3400 - példány esett áldozatául a szigonyoknak. Ebben a régióban nagyrészt orosz hajók vadásztak, ám a zsákmányokra vonatkozó adatok többségét eltitkolták a szovjet rezsim idején, és a kutatók csak a közelmúltban férhettek hozzájuk.

A zsákmányok méretére és a vadászat helyszínére vonatkozó adatokból azonban nem derült ki a szakemberek számára, hogy a kék bálnák melyik - a kaliforniai, vagy a Japán és Oroszország közelében élő - populációjából származnak a példányok. Ennek megállapításához a kutatók a bálnák énekét tanulmányozva húztak földrajzi határvonalat a két populáció között. Azután kiszámolták, hogy hány állat esett áldozatául a bálnavadászoknak a keleti, illetve a nyugati területről, és a populációk méretét is megbecsülték.

A kutatók szerint a kaliforniai állomány növekedésének üteme mostanra lelassult, mivel a kék bálnák száma elérte a fenntartható szintet. A szakemberek jelenleg amiatt aggódnak, hogy, mivel a hatalmas termetű vízi emlősök ott táplálkoznak, ahol igen sűrű a hajóforgalom, így nagy a kockázata, hogy összeütköznek a hajókkal.

A kutatók szerint a kaliforniai siker ellenére sem szabad megfeledkezni arról, hogy nem mindegyik bálnapopulációnak sikerül regenerálódnia. Az Antarktisz környékén élő kék bálnák száma például a hajdani egyedszám nagyjából 1 százalékát éri el. Mint hangsúlyozták, a kaliforniai partoknál élő kék bálnák a halászatuk megfékezésére és a megfigyelésükre irányuló erőfeszítéseknek köszönhetik a talpra állásukat, mindezek nélkül azonban valószínűleg a kihalás szélére kerültek volna, csakúgy mint más populációik - adta hírül a BBC News.

[ MTI ]Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Yongala Wreck

Australia

3/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája teknős legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben mantarája

Búvárbazár

Mares Trilastic 5-4-3 Lady 6-os

Ár: 35.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2020 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés