»» ««

Vége az irtásnak

Környezetvédelem

Leáll a cápamentesítési program Nyugat-Ausztráliában.

Leáll a cápamentesítési program Nyugat-Ausztráliában, miután a Környezetvédelmi Hatóság (EPA) ellenzi, hogy a szövetségi állam kormánya három évre kiterjessze az év elején elkezdett programját.

A térségben az elmúlt években történt halálos cápatámadások miatt a szövetségi állam kormányának rendeletére Nyugat-Ausztrália part menti vizeiben csalival ellátott horgokkal felszerelt hálókat vetettek ki január és március között, egyfajta védővonalat húzva fel a vidék nyolc népszerű strandja közelében. Csak a háromméteresnél nagyobb bika- és tigriscápák, illetve fehér cápa elejtését engedélyezték.

Az általuk cápamentesítésnek nevezett programban 31 cápát öltek meg, 14-et a horgokon holtan találtak, az elejtett szirticápát és kormoscápát visszaengedték az óceánba. A térségben az elmúlt három évben feljegyzett hét halálos cápatámadás többségéért felelős nagy fehér cápából egyet sem fogtak.

Az EPA közölte: mérlegelte "a tervezet lehetséges hatását, illetve annak szükségességét, hogy megőrizzék a tengeri élet diverzitását, földrajzi megoszlását és életképességét". A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a tervezet ellentmondásos, és nagy a tudományos bizonytalanság a nagy fehér cápa populációjára gyakorolt hatásokat illetően. Különösen az utóbbit emelte ki, mivel a nagy fehér cápát a sebezhető fajok közé sorolják.

"E bizonytalanságok miatt az EPA a probléma óvatos megközelítése mellett száll síkra, és a tervezet ellen van" - közölte Paul Vogel, a hatóság elnöke.

Colin Barnett, a szövetségi állam kormányfője csalódottságának adott hangot a döntés miatt, és közölte, nem valószínű, hogy fellebbeznek az ügyben. Úgy vélte, hogy a perthi strandok biztonságosak, aggodalmának adott hangot azonban az állam délnyugati részének fürdőhelyeit illetően. AZ ABC ausztrál televíziónak adott nyilatkozatában felvetette: fel kellene hatalmazni a halászati illetékeseket arra, hogy elrendelhessék óriáscápák leölését, ha a népszerű fürdőhelyek közelében ólálkodnak.

A nyugat-ausztráliai hatóságok néhány hónapja fordultak a szövetségi kormányhoz azzal a kéréssel, hogy folytathassák a programot még további három évig. Azt tervezték, hogy 72 horoggal ellátott védőhálót húznának ki egy kilométerre a partoktól Délnyugat-Ausztrália mentén november 15. és április 30. között minden évben, és 2017-ben felülvizsgálnák a programot.

[ MTI ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shelly Beach

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 12m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés