»» ««

A parkoló túl közel volt

Külföld

A három olasz búvár életét követelő baleset okait feltáró vizsgálat új tényekre derített fényt.

Mint arról beszámoltunk, tragikusan végződött egy klubtúra az olaszországi Formiche sziget közelében, amikor három búvár is életét vesztette ugyanazon merülés során.

A baleset körülményei miatt azonnal arra gyanakodtak, hogy a palackba töltött levegővel van valami gond, és ez be is igazolódott, mert mind a három búvár szervezetében kimutatták a szénmonoxid jelenlétét. Ezt a vizsgálat alá vont palackokban is megtalálták, mind az elhunytakéban, mind a többi búváréban, de utóbbiaknál sokkal kisebb mennyiségben. Ezek után a Talamone Abc búvárközpont eszközeit vonták be a vizsgálatba.

A szénmonoxidnak valahonnan kívülről kellett a palackokba jutnia, így ha a kompresszor nem bizonyul hibásnak, vélhetően emberi hiba állt a háttérben. Talán egy olyan körülmény, ami elsőre nem is tűnik veszélyesnek vagy fontosnak, ám ha úgy alakul, akár emberéleteket követelhet.

Mint azt feltárták, a búvárközpont hajója idén tavaszig Talamone kikötőjében egy hotel közelében horgonyzott, de onnan átköltözött egy forgalmasabb részre. Olyan helyről van szó, ahol állandóan jönnek-mennek az autók és van a közelben egy benzinkút is. Nagy volt a forgalom azon az augusztusi napon is, amikor a délutáni órákban folyamatosan ment a kompresszor, veszélyes közelségben a parkolóhelyet kereső, köröző autókhoz. Korábban a sokkal nyugodtabb részen, a hotel közelében töltöttek, de akkor nem, és senkinek nem jutott eszébe, hogy a kipufogógázok is a palackba kerülnek. Talán csak egy kis hanyagságnak tűnt, de három ember életébe kerülhetett ez a hiba- ha ez volt az ok.

A kompresszort a gyártó cég szakemberei órákon át üzemeltetve vizsgálták, de nem találtak semmiféle rendellenességet. Miközben az életüket vesztett búvárok palackjaiban nagyon sok volt a szénmonoxid, a kompresszorral a vizsgálat során megtöltött palackokban gyakorlatilag elhanyagolható mennyiségűt találtak. A vizsgálódás tehát folytatódik, és a következő lépésben megpróbálják reprodukálni a töltés körülményeit. Talán ez választ ad arra, mi történt. Az életüket vesztett búvárok családtagjai és barátai is szeretnék tudni, kinek a hibájából következett be a tragédia, de a búvárbázis vezetője számára ugyanúgy kulcskérdés ennek az eldöntése, hiszen bíróság előtt kell felelnie a történtek miatt. Ha viszont egy ilyen próba után sem lesz megnyugtató magyarázat, talán sosem derül ki, miért kellett három búvárnak meghalnia.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. Bunny 2014 sze 15. 15:15  
Szimulálni még csak-csak, de bizonyítani? Hát azt kb. lehetetlen imho.
 2. elche 2014 sze 15. 14:51  
Viszont ezt szimulálni egy bizonyítási eljárásban igen nehéz. Viszont ha nem ez volt az ok, tényleg nem tudom, mi más lehetett?
 1. Bunny 2014 sze 15. 14:40  
Lehet amikor azokat a palackokat töltötték megállt ott egy rozzant teherautó, ennyi pont elég is lehet.

Merülőhelyek

Poseidonia (Al Kahfain) Wreck

Egypt, Red Sea

5/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilágdelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés