»» ««

AZ EU bálnákat véd

Környezetvédelem

Jegyzékben tiltakozik az EU az izlandi bálnavadászat ellen.

Tiltakozó jegyzéket adott át hétfő reggel az izlandi kormánynak Matthias Brinkmann, az Európai Unió nagykövete amiatt, hogy a szigetország továbbra is engedélyezi a kereskedelmi célú bálnavadászatot - közölte az Európai Bizottság.

A kommüniké szerint az Európai Unión és 28 tagállamán kívül az Egyesült Államok, Ausztrália, Brazília, Izrael, Új-Zéland, Mexikó és Monaco is csatlakozott a tiltakozáshoz. A jegyzék átadásánál az uniós nagykövet mellett az amerikai, a francia, a német és a brit diplomácia képviselője is jelent volt.

Brinkmann a közlemény szerint felhívta a reykjavíki kormány figyelmét, hogy a közvélemény hevesen ellenzi a bálnavadászatot a szigetország legfontosabb kereskedelmi partnereinek számító országokban.

"Erről tesz tanúbizonyságot, hogy világszerte egyre nagyobb a nyomás bizonyos vállalatokon, hogy bojkottálják az izlandi termékeket" - olvasható a közleményben.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) 1982-ben rendelt el moratóriumot a kereskedelmi célú bálnavadászatra, amely mind a mai napig érvényben van. Hivatalosan csak Norvégia és Izland folytat kereskedelmi bálnavadászatot, miután előbbi tiltakozást nyújtott be a moratórium ellen, utóbbi pedig amiatt egy évtizeddel később kilépett az IWC-ből. Annak idején Moszkva is tiltakozást nyújtott be a moratórium ellen, de Oroszország ennek ellenére nem folytat ilyen tevékenységet.

Japán állítása szerint tudományos célból folytat bálnavadászatot, amit az IWC elvben engedélyez. Ugyanakkor az ENSZ égisze alatt működő hágai Nemzetközi Bíróság márciusban elrendelte a japán bálnavadászat leállítását, kimondva, hogy a szigetország nem tartotta be a megfelelő tudományos sztenderdeket, ezért nem jogosult a moratórium "kiskapujának" kihasználására.

Júniusban Abe Sindzó miniszterelnök a japán törvényhozásban arról beszélt, hogy szeretné, ha Japán újraindítaná a tengeri emlősök kereskedelmi célú vadászatát.

[ MTI ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Princess Alice Bank

Portugal

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés