»» ««

Mégsem a Santa Maria lett meg

Egyéb

Az UNESCO szakemberei szerint a Haiti közelében talált maradványok sokkal fiatalabbak.

Nemrég járta be a hír a világsajtót, miszerint egy roncskutató megtalálta Kolumbusz zászlóshajójának a roncsát Haiti mellett. A helyi kormányzat nagy örömmel tudosított a felfedezésről, páran már a turizmus felfutását vizionálták a Karib-tenger egyik legkevésbé népszerű országában, de eddig tartott az álmodozás.

A kormány ugyanis az UNESCO szakértőit kérte meg arra, hogy vizsgálódjanak a helyszínen. A kutatást vezető Xavier Nieto Prieto pedig bejelentette, hogy a szeptember közepén, végrehajtott több napon át tartó merüléssorozat után arra jutottak, sokkal későbbi korszakból származnak a maradványok. A szakember igazán rutinos víz alatti régésznek számít, korábban a spanyol nemzeti múzeum illetékes részlegét vezette, utána lett az UNESCO testületének tagja, és a spanyol roncsok jó ismerője.

A lelőhelyen talált bronz vagy réz rögzítőelemek a 17-18. századi hajókon voltak megszokottak, korábban vas és fa elemeket használtak. A Santa Maria pedig a 15. században épült, 1492-ben feneklett meg, tehát biztosan nem ennek a roncsai vannak a megadott helyszínen. A korabeli feljegyzések szerint ráadásul a parttól jóval távolabb került végső nyughelyére a zászlóshajó.

Mindenesetre a jelentés szerint érdemes vizsgálódni ezekeben a vizekben, egyrészt a Santa Maria nyomára lehetne bukkanni, másrészt pedig fel lehetne térképezni a számos itt található roncsot. Ez utóbbi már csak azért is hasznos lenne, mert Haitiban elég gyenge lábakon áll a kulturális örökség védelme, és ehhez az első lépés annak a pontos ismerete lenne, mi is nyugszik a felszín alatt.

Most tehát úgy fest, az amerikai Bill Clifford szenzációs bejelentése tévesnek bizonyult, még nincs meg Kolumbusz Kristóf zászlóshajója. Ám ha tudatos, alapos kutatások indulnak ezen a környéken, talán máshol még megtalálhatja akár ő is a Santa Mariát- vagyis azt, ami maradt belőle ennyi év után.Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Middle Reef

Egypt, Red Sea

3/7 db alapján:érdekes(átlag: 2.9) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoknagy rája teknős

Búvárbazár

Seemannsub szárazruha zokni L/XL

Ár: 2.495 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2020 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés