»» ««

Kezdődik a fekete október

Környezetvédelem

Ez a hónap a legrosszabb a Cocos-sziget cápái számára.

A Costa Rica fennhatósága alá tartozó, a szárazföldtől igen messze eső Cocos-sziget igazi oázis a tengerben, így a búvárok körében is legendásnak számít. Rengeteg kisebb és nagyobb hal, tengeri emlős él ezekben a vizekben, számos cápa talált itt otthonra.

Ám sajnos nem csak a cáparajongó búvárok kelnek útra a kedvükért, hanem a halászok is, akik a szigorú tiltással mit sem törődve cápára mennek. Ennek pedig az október hónap a legjellemzőbb szezonja, az illegálisan dolgozó halászhajók tucatjai indulnak el ebben az időszakban a nemzeti part területére. A némileg hűvösebb víz ugyanis még több halat és cápát vonz a Cocos-sziget közelébe, rövid idő alatt komoly zsákmányra lehet szert tenni. Mivel ekkor fogják ki a legtöbb ragadozót, ezért nevezik ezt a hónapot fekete októbernek a környezetvédők.

Ennek a felpörgő halászatnak a kézzelfogható jele az, hogy a természetvédelmi őrök a cápahalászatra használt hosszú zsinegek horgain nem kevesebb mint hat élettelen selyemcápát illetve szirtcápát találtak a védett nemzeti parki övezeten belül. Ám sajnos nem csak októberben fogják ezeket az állatokat, három őrjáratból egy biztos talál a tilosban járó halászhajót.

A problémát egy spanyol nyelvű videóban is bemutatják. Bár a szöveg többségünk számára nem érthető, vannak nagyon durva képek benne a halászatról.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Coriolanus wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 0-4m , áramlás

speedboat-os megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés