»» ««

Életmentő inflátor

Felszerelések

A búvár légzését érzékelve képes akár önműködően beavatkozni egy új fejlesztésű inflátor.

A búvárbalesetek elemzésekor feltűnő, milyen sok az aránylag sekély mélységben bekövetkezett tragédia, amikor a búvár rosszul lesz, elájul, ám mire a segítség megérkezik, megfullad. A Diver Guard fejlesztői egy elektronikus inflátort fejlesztettek ki, ami ilyen helyzetben menthet életet.

A szerkezet működésének lényege az, hogy képes a búvár légzésének ütemét figyelni. Amennyiben azt érzékeli, hogy a búvár 40 másodpercen át nem vesz levegőt, akkor hang- és fényjelzéssel riaszt, és ha bizonyos időn belül nem nyomják meg az ezt leállító gombot, önműködően felfújja a mellényt, és így a felszínre juthat az eszméletlen búvár. Amennyiben a műszer szerint a búvár kapkodja a levegőt, kifulladt, szintén jelez, és maga a búvár is megnyomhatja a segítségkérő gombot a Diver Guard inflátoron. Az új inflátort egyszerűen a hagyományos inflátor helyére kell felszerelni és már használható is.

Természetesen minden ilyen eszköznél felmerül a kérdés, mennyire válik be a valós szituációkban. Például ha meghibásodik, és nagy mélységből a felszínre lő valakit, az komoly veszélyforrás. Aztán ott van a kifulladásos szituáció: valószínűleg a búvárok többsége érzékeli, hogy rendesen teperni kell, nem biztos, hogy ekkor pont arra van szükségük, hogy egy eszköz sípoljon és villogjon, majd önműködően fellője őket. Ráadásul manapság sajnos jellemző, hogy a társak nem mindig vannak eléggé közel, tehát esetleg a jelzést sem veszi észre senki.

Ettől függetlenül biztosan bőven akad olyan szituáció, amikor életet menthet egy ilyen eszköz. Akit jobban érdekel, a Diver Guard honlapján tájékozódhat róla.Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. Káplán 2014 nov 05. 15:19  
AZ UWATEC is előállt réges-régen egy inflátor alapú "automatikával". A kütyü a maximális merülési mélységet hivatott betartatni.
Nem lett sikertörténet.
 7. elche 2014 okt 30. 15:38  
40 másodperc után nem lövi fel, csak megszólal marha hangosan a sípolás, meg villogni kezd a cucc, amit bizonyára komálnának az élőlények.:)
 6. Bunny 2014 okt 30. 15:28  
Ha belegondolok mondjuk egy fotós vagy videós épp lélegzetvisszatartva igyekszik becserkészni valami ritkaságot a cucc meg 40mp múlva fellövi élete felvételének készítése helyett hát mosolyognom kell :)
 5. Bárónő 2014 okt 30. 15:24  
Bizonyára nagyon meszes már az agyam, de! Alapelvem, ami nincs, azzal nincs gondom sem. Viszont vannak olyan emberek, akik percekig sem vesznek levegőt. Fújnak egyet, szívak, aztán csend, később szívnak, megint szívnak... kifújnak. Nagyobb része dohányos.
Életmentő lehetne a számukra, ha egy cigit gyújtana meg az az inflátor magában amit el lehetne slukkolgatni a víz alatt. Rendes pipásoknak meg úgysem kell a levegő. Mondják is, hogy mérgező.
Esetleg volna aki nem bagós, annak meg repülősót - az ébredéshez! 
 4. Zook 2014 okt 29. 14:47  
Inkabb tunik self-destruction device-nak
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Neufeldersee

Austria (Österreich)

11/18 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.3) könnyű körülmények
max: 22m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely édesvizi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

Suunto gyorscsatlakozó

Ár: 6.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2021 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés