»» ««

A cápák végzete

Környezetvédelem

Az Egyesült Államokban több cápát fognak ki a hobbihorgászok mint a halászok.

Meglepő adat derült ki a 2013-as Fisheries of the United States jelentésből: a nagy testű cápákat tekintve több állat kifogásáért felelősek a hobbiból horgászók mint a hivatásos halászok. Előbbiek nagyjából 2000 tonnányi cápát ejtettek el, míg utóbbiak ennek a mennyiségnek a kétharmadát emelték ki a tengerből.

Hozzá kell tenni, a halászok összességében több cápát fogtak ki, de azok túlnyomó többsége a Squalidae családba tartozó kistermetű cápa, melyek húsát a tengerentúlon és Európában is fogyasztják, az uszonyaikat pedig Kínába exportálják. A veszélyeztetett nagyobb testű fajokra viszont inkább a horgászok mennek, akik sok pénzt fizetnek azért, hogy makócápát vagy hasonló ragadozókat foghassanak ki.

Ráadásul ezekben a statisztikákban csak a partra vitt állatok szerepelnek, azok nem, amiket visszadobnak a vízbe. Ez vonatkozik a horgászok fogásaira is, meg a halászok által kifogott, de feleslegesnek ítélt állatokra is. Azt tehát nem tudjuk, mennyi állat került vissza a vízbe- azt pedig végképp meg nem lehet mondani, ebből mennyi élte túl a sokkot. Több ezer tonnányi halról beszélünk így is, és ezzel a számmal az Egyesült Államok még olyan országnak számít, ahol sikeresen menedzselik a cápák halászatát, igyekeznek kordában tartani azt. Sejthető, a világ többi részén, ahol jóval gyengébb a törvényi szabályozás, mennyit fognak belőlük.



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Hin Muang

Thailand

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokmantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés