»» ««

Mindenhol fúrnak

Egyéb

Kőolajkutató fúrásokat kezdett a Kanári-szigeteknél a Repsol.

A spanyol Repsol olajvállalat megkezdte a próbafúrásokat a Kanári-szigeteknél, arra számítva, hogy jelentős kőolajmezőt találnak a tenger mélyén - közölte kedden a spanyol közmédia.

A feltárási munkálatok Fuerteventura partjaitól 54 kilométerre, Lanzarote partjaitól 62 kilométerre zajlanak. A cég kutatóhajóját, a Rowan Renaissance-t a legkorszerűbb technológiával szerelték fel, és egyedülállóak azok a szondák is, amellyel a tengerfenék kőzetének rétegeit vizsgáljá.

Marcos Fraga, a Repsol szóvivője a spanyol állami rádiónak elmondta: reggel fél hétkor engedték le az első szondát. Először 1920 méteres mélységig fúrnak le, de a cél a 3100 méter elérése. Kétszáz ember vesz részt a munkálatoknak ebben a fázisában, amely a tervek szerint legkésőbb január végéig tart. Azután kiértékelik az eredményeket - tette hozzá.

A most megkezdett kutatásokat tiltakozások, tüntetések előzték meg. A Greenpeace környezetvédelmi okokból ellenzi az olajkitermelést a térségben, a Kanári-szigetek kormánya pedig attól tart, hogy az olajmező feltárása csökkentené a helyiek megélhetésének alapját képező turizmust. Követelték, hogy a spanyol kormány vonja vissza a Repsolnak adott engedélyt.

A Repsol korábbi állásfoglalásában azt hangsúlyozta, hogy talán egyetlen más ország sem tehet már szert akkora jelentőségű olajlelőhelyre, mint Spanyolország. Ha a becslések beigazolódnak, a kanári-szigeteki olajmezőkkel az ország olajigényének tíz százalékát lehetne fedezni. Spanyolország ezzel 30 milliárd eurót takaríthatna meg az olajimporton 20 év alatt.

[ MTI ]Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Bunny 2014 nov 22. 11:41  
Kérlem, hogy túl környezetbarát lenne, de a civilizáció egyenlőre nem igyekszik azon, hogy csökkentse a kőolaj igényét sőt, így sajnos az ilyen lépések elkerülhetetlenek. És nem mellesleg mindannyian bűnösek vagyunk benne, hiszen egyikünk autója se napelemes.
 1. gigadam 2014 nov 21. 15:54  
Pont itt búvárkodom a "környéken". Lanzarote gyönyörű hely merüni. Pár napja egy kb. 2 méter hosszú tüskés rája suhant el mellettem. Csikóhalakkal, barakudákkal, szépiákkal, angyalcápákkal nagy eséllyel lehet találkozni. Remélhetőleg az esetleges olajkitermeléssel nem okoznak kárt a környezetben!

Merülőhelyek

Sha´ab Sheer West

Egypt, Red Sea

1/3 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 3.3) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

Seemannsub Subtech 100gr aláruha

Ár: 24.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2020 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés