»» ««

Újabb betolakodó

Egyéb

Floridában olyan halat kaptak el búvárok, ami más területen őshonos.

A doktorhalak közé tartozó sárga hal nem különösebben látványos élőlény: szép, de van még színes, feltűnő vagy furcsa állat a korallzátonyokon ezerszámra. Ám a Florida déli részén búvárkodó párós mégis kiszúrta őkelmét, ugyanis még sose láttak hasonlót.

Ki is fogták az állatot, és elvitték a szakemberekhez, mert szerették volna tudni, csak ők emlékeztek rosszul, vagy egy errefelé valóban nem ismert fajról van szó? Mint kiderült, az utóbbiról van szó: Acanthurus pyroferus a latin neve, és az indopacifikus régióban őshonos, tehát az Atlanti-óceán nyugati felén invazív fajnak számít.

Ez pedig a tragikus következményekkel járó tűzhalelszaporodás óta olyan dolog, amire nagyon odafigyelnek. A halat kifogó búvárok éberségét ezért példaként állítják a többiek elé, mert nem kell sok ahhoz, hogy pár betolakodó állat roppant mód elszaporodjon. A korábban ismeretlen, természetes ellenség híján gyakorivá váltó invazív élőlények megtizedelhetik a korallzátonyokon élő őshonos állatok populációját, mint az a tűzhalak esetében történt. Azokból az elsőt a 1985-ben figyelték meg Floridában, ma pedig már az egész Karib-tengeren ezekkel az agresszív hódítókkal küzdenek, tűzhalfogó versenyeket is rendeznek.

Ezek az állatok több módon a vízbe kerülhetnek, és sajnos elég gyakran egyszerűen csak emberi felelőtlenség áll a hátterében: a megunt, vagy feleslegessé vált akváriumi díszhalakat engedik a tengerbe. Talán a tulajdonos azt hiszi, ezzel jót tesz, mert "megmenti az állatokat, hadd éljenek szabadon", de a következmények súlyosak lehetnek. Természetesen az egész világot átszelő kereskedelem korában nehéz gátat szabni az ilyesfajta inváziónak, de ha a búvárok figyelnek és idejében elcsípik a szokatlan állatokat, talán meg lehet akadályozni a katasztrófát. Feltéve, hogy tényleg jól ismerik az élőlényeket, és nem keverik össze a betolakodókat egy őshonossal fajjal...

Már csak ezért is megéri tanulmányozni annak a régiónak az élővilágát, ahol az ember gyakran merül. Kétségtelen, hogy ebben a búvárok élen is járnak, nagyon sokunknak vannak részletes határozókönyvei, és gyakran próbáljuk utólag azonosítani a látott vagy lefotózott állatokat, mert így teljesebbé válik az amatőr víz alatti felfedezés élménye.Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

El Mina Wreck

Egypt, Red Sea

9/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin

Búvárbazár

Tribord 5mm kesztyű

Ár: 2.495 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2020 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés