»» ««

Egy ókori lelet

Egyéb

Eredeti és a római korból származik a calabriai tengerben talált bronz oroszlánfej.

Az olasz régészeknek sikerült megállapítani annak a félméteres oroszlánfejnek a korát, amelyet 2012 augusztusában a dél-itáliai Calabria tengerében találtak abban a térségben, ahol negyven évvel korábban a riacei bronzszobrok kerültek elő, a szakemberek szerint eredeti római kori alkotás a dombormű.

Az ötven centiméter magas, tizenöt kilogramm súlyú bronzdarab egy oroszlánfejet ábrázol. Alkotója csak az állat fejét készítette el, mivel az oroszlánfej egy négyszögletes "panel" közepéből domborodik ki és a feltételezések szerint díszként volt rögzítve. A panel négy sarkában még a rögzítéshez szükséges szöglyukak is láthatók.

A minden részletében művészien kidolgozott leletet búvárok fedezték fel két és fél évvel ezelőtt a calabriai Africo és Bianco közötti tengerszakaszon, nem messze attól a helytől, ahol 1972-ben szintén egy búvár megtalálta a Kr.e. 5. századi riacei bronzszobrokat. A két méter magas bronzalkotások két istent vagy sportolót ábrázolnak.

A calabriai egyetemen végzett vizsgálatok eredményeit az oroszlánfej koráról most hozták nyilvánosságra. Az adatok szerint a kezdeti feltételezésekkel szemben a bronz dombormű nem ókori darabot másoló reneszánsz alkotás, hanem eredeti római kori.

Azt még nem sikerült kideríteni, hogy pontosan melyik században és az ókori világ melyik részén készítették - nyilatkozta Simonetta Bonomi, a calabriai régészeti felügyelőség vezetője. Hozzátette, hogy hasonló oroszlánfej eddig egyedül a Lazio tartományban levő Nemi-tóban talált ókori római hajóról került elő. A hajó ilyen oroszlánfejjel díszített "csempelapokat" szállított.

Az olasz csendőrség búváregysége 2012 augusztusában tüzetesen átvizsgálta a calabriai tengernek azt a szakaszát, ahonnan az oroszlánfej előkerült, de más leletet vagy az esetleg azt szállító hajót nem találták meg.

[ MTI ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Kebir

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés