»» ««

Új egyiptomi főváros

Vörös-tenger

Új egyiptomi főváros létrehozásáról írt alá szerződést Kairó és az Emírségek.

A hatalmas beruházás helyszíne a Kairó és a Vörös-tenger közötti sivatagi régióban, a jelenlegi fővárostól keletre lesz. Az egyiptomi lakásügyi miniszter, Mosztafa Madbúli szerint a parlamentet, csakúgy mint a többi közigazgatási szervet, valamint a külföldi követségeket is az új fővárosba telepítik majd, amelynek nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Madbúli Sarm-es-Sejkben elmondta, hogy az öttől hét évig terjedő idő alatt megvalósítandó, 42 milliárd dolláros (12 ezer 260 milliárd forint) projekt két fő célja a zsúfolt jelenlegi főváros tehermentesítése, és az egyiptomi gazdaság fellendítése. A miniszter arra emlékeztetett, hogy a krónikus túlnépesedéstől szenvedő Kairóban jelenleg 18 millióan laknak, de ez a szám 2050-ig elérheti a 40 milliót is. Egyes források szerint a Nílus nyugati partján fekvő gízai városrészekkel és a többi elővárossal együtt már most 40 millióan lakják a túlterhelt metropoliszt.

A 2000 oktatási intézménynek és több mint 600 egészségügyi központnak otthont adó, 700 négyzetkilométer területű mesterséges település 5 millió embernek nyújt majd állandó lakóhelyet. A közigazgatási kerület mellett található majd a bevásárló utcákkal átszőtt városközpont, és külön technológiai, egészségügyi, szabadidő és lakónegyedek épülnek. Ez utóbbiakat a különböző társadalmi rétegek eltérő igényeinek megfelelően alakítják majd ki.

Az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő és Mohamed bin Rásid Ál Maktúm dubai emír jelenlétében szentesített "megaberuházásról" készült filmecske szerint a városból nem hiányoznak majd a vallási központok sem.

A Kairóval és a Vörös-tengerrel is szerteágazó úthálózattal összekötött közigazgatási főváros körüli munkálatokat az emírségi befektető, Mohamed el-Abbár felügyeli.

Az ambiciózus tervvel kapcsolatban egyes megfigyelők arra emlékeztettek, hogy már így is számos hatalmas projekt szünetel az észak-afrikai országra jellemző szövevényes bürokrácia miatt.

[ MTI ]Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Bunny 2015 már 16. 16:18  
Bazze, nem aprózzák el. De ha megcsinálják jó példa lesz bármely ország számára.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Carnatic Wreck

Egypt, Red Sea

4/7 db alapján:érdekes(átlag: 4.4) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelymantarája teknős jelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Búvárbazár

Suunto gyorscsatlakozó

Ár: 6.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés