»» ««

Eltűnt Natalja Molcsanova

Szabadtüdős

Merülés közben nyoma veszett a legsikeresebb szabadtüdős versenyzőnek.

Molcsanova különleges alakja a búvársportnak. Fiatal korában versenyszerűen úszott, aztán a családalapítást követően abbahagyta a versenyzést. Sok évvel később ismerkedett meg a szabadtüdőzéssel, és az orosz versenyző egyből berobbant az élmezőnybe. A jóval fiatalabb riválisok elképedtek eredményei láttán: pár év alatt minden kategóriában világrekordokat javított. Még ötvenen túl is sikerült egyre mélyebbre és messzebbre jutnia. A versenyeken is aratott, 41 világbajnoki aranya volt. Szívesen tanította a fiatalokat, szervezte az orosz szabadtüdős búváréletet, PhD fokozattal rendelkezett sportpszichológiából.

Molcsanova nemrég gyűjtött be pár újabb érmet a medencés világbajnokságon, tehát 53 esztendősen is ott volt a közvetlen élvonalban. Ám nem csak a rekordok hajhászása érdekelte, imádott merülni, és néhány baráttal Spanyolországban, Formentera szigetén indult el a tengerre augusztus másodikán.

Molcsanova felkészült a merülésre, aztán lebukott. Magához képest sekély mélységet tervezett, nagyjából negyven méterre készült leúszni. A többiek azonban hiába várták, nem ért vissza a felszínre a szokásos pár perc után.

Elindultak a keresésére, és riasztották a hatóságokat is, akik nagy erőkkel vonultak fel. Ám három nap eltelte után leállították a keresést, és már nem számítanak rá, hogy életben van. Ezek után valószínűleg soha nem lesz esély annak kiderítésére, mi okozhatta a tragédiát. A spanyolok szerint azon a helyen időnként váratlanul erősek az áramlások, de senki nem hitte volna, hogy egy ilyen fantasztikus sportember is bajba kerülhet a mélyben. Ám természetesen ezt nem lehet kizárni, hiszen az óceán az erősebb. Váratlan rosszullét vagy bármi más probléma is lehetett a baleset hátterében, hiszen amikor valaki egyetlen levegővel bukik alá, kockázatot vállal, és egy apróság is végzetes lehet ilyen esetben.

A szabadtüdős búvárok közössége mellett gyászolja a legendás orosz bajnoknőt mindenki, aki tisztelte fantasztikus eredményeit. Talán örökre ott fog nyugodni, ahol igazán szeretett lenni: a tenger mélyén.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Káplán 2015 aug 07. 08:16  
RIP
 1. Bunny 2015 aug 06. 11:14  
Durva, RIP.

Merülőhelyek

Canico de Baixo aréna

Portugal

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés