»» ««

A tengeri tápláléklánc összeomlását jósolják

Környezetvédelem

A klímaváltozás tengeri élőlényekre gyakorolt hatását kutató első globális vizsgálat nem fest túl kedvező képet a jövőre nézve.

Az ausztrál Adelaide-i Egyetem tengerbiológusai arra számítanak, hogy az óceánok savasodása miatt a tengeri élővilág biológiai sokfélesége, és ezzel együtt a kulcsfajok száma csökken, a kedvezőtlen jelenség pedig lerombolja a tengeri ökoszisztémák alapjait világszerte. Az aggasztó következtetéseket a PNAS című szaklap október 12-én megjelent számában tették közzé.

A tanulmányban több mint 600 publikált kutatást tekintettek át a szakemberek. Ezek a munkák a korallzátonyokkal, moszaterdőkkel, nyílt óceánokkal, trópusi és sarkvidéki vizekkel foglalkoztak részletesen. Az eredményeket a most megjelent vizsgálatban foglalták össze.

Arra a következtetésre jutottak, hogy csak néhány élőlény fog tudni alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz, vagyis a melegedő vizekhez és a savasodáshoz. A ritka kivételek közé tartoznak a mikroorganizmusok, amelyek száma és változatossága várhatóan növekedni fog az elkövetkező időszakban. A legapróbb planktonikus élőlények gyarapodása azonban nem fogja tudni pótolni azt a veszteséget, amit a kisebb halak kiesése jelent a táplálékláncból.

A nagyobb ragadozó halaknak nehezebb lesz elegendő élelemhez jutniuk, így a tápláléklánc "felülről lefelé" omlik össze. Tovább nehezíti a ragadozók helyzetét, hogy a melegebb vízben a test energia-felhasználásának sebessége is gyorsabb, így a zsákmányállatok csökkenő száma mellett kell több élelemhez jutnia a tenger húsevőinek.

A kutatók azt is leírták, hogy a kedvezőtlen tendenciának nemcsak környezeti, hanem gazdasági hatásai is lesznek, hiszen a halásztársaságok fő bevételi forrását pont a nagyobb ragadozóhalak jelentik, eltűnésük tehát hatalmas veszteséget jelent majd a vállalatok számára.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy az óceánok elsavasodása vagy melegedése a tengeri élőhelyeket létrehozó élőlényekre - például korallokra, osztrigákra és kagylókra - is jelentős csapást fog mérni, magukkal rántva ezzel a korallzátonyok menedékét kereső állatokat. Ha ez nem lenne elég, a plankton pusztulása révén a víz savasodása a dimetil-szulfid nevű gáz kibocsájtását is visszafogja. Ez a gáz azért fontos, mert jelentős szerepet játszik a felhőképződésben és ezáltal a földi hőmérsékleti viszonyok alakításában.

[ Origo ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. Bárónő 2015 dec 31. 15:05  
GH!
 4. Káplán 2015 dec 24. 09:50  
Mindkét földi faj képviselőinek ... (For all humans and dogs :) )




 3. Bárónő 2015 dec 23. 20:44  
Persze, mert elfelejtettem a jelszavam. Ami roppant egyszerű matek képlet volt, de idejét múlt.☻
 2. macok 2015 dec 22. 23:17  
Megvan!
hopposztkopp = Bárónő
 1. Bárónő 2015 dec 22. 20:53  
Kutatók, tanulmányok, következtetések az "ökoszisztémáról". Már rég nagyobb a tudomány területe, minthogy néhány csoport okfejtése hiteles legyen. Bevallani, hogy csupán elképzeléseink vannak és...blabla, napi nyolc órában okoskodunk fizetésért, míg a természetnek erre huszonnégy van ingyen.
Egy jégkorszak végén járunk. Jártunk már egy jégkorszak végén azelőtt? Persze. Többször. Az ősök is tudták: vagy a víz (kőtáblák), vagy a tűz (agyagtáblák) fog ritkítani mindenkit. Esély a túlélésre: a sok legyen kisebb vagy kevesebb.
Ezt hatszáz tanulmány nélkül is tudjuk. Amit nem tudunk az egy megoldás megvalósítása. Erről lenne már jó olvasni.  (gondolom én)

Merülőhelyek

Abu Galawa

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin legalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés