»» ««

Búvárt nem bánt a cápa

Egyéb

A statisztikák szerint tavaly egyetlen búvárt sem ért nem provokált támadás.

Összegezték a tavalyi év cápatámadásait, és mint kiderült, évek óta nem volt ennyi baleset. Ám a számok viszonylagosak: az egész világot és az egész évet tekintve 98 ki nem provokált támadásról beszélünk (ezek azok, amik nem a cápák zaklatása közben történnek, netán etetés, vadászat során), aminek csak egy része volt halálos. Hat ember vesztette életét ezekben a balesetekben- sok példát lehetne említeni, minek esnek áldozatul többen. Tehát nem arról van szó eleve, hogy rengeteg embert veszélyeztetnek a cápák.

A statisztikákból kiderült, hogy szörfösök, úszók vannak elsősorban veszélyben, a víz alá merülők közül pedig szinte csak azok akik cápákat véres haldarabokkal csalogatnak, esetleg halakat szigonyoznak vagy máshogy gyűjtenek be élőlényeket. Akik azért búvárkodnak légzőkészülékkel, hogy gyönyörködjenek az élővilágban vagy fotózzanak, azok még nagytestű cápák közelében sincsenek veszélyben.

Az adatokból már régóta leszűrhető tény, hogy azok vannak nagyobb biztonságban, akik egyenesen lemerülnek a cápák közegébe, és akár egy órát töltenek a tenger mélyén. A jelek szerint nekik nem nagyon eshet bajuk. Egyszerűen a viszonylag hangosan buborékokat eregető búvárok, akik a cápák szemébe tudnak nézni, nem potenciális áldozatok, szemben például egy a deszkáján hasaló, kezével és lábával evező szörfössel.

Szóval aki szereti a tengert, de fél a cápáktól, akkor jár a legjobban, ha a lehető legközelebb megy hozzájuk és búvárkodik. Akik rendszeresen merülnek, tudják jól, milyen különleges és szép állatok. Persze az emberben termelődik egy kis adrenalin, hiszen mégiscsak egy legendás ragadozóról van szó, és emiatt van egy ilyen csobbanásnak egy kalandfaktora. Ám a többség számára igen vonzó lehetőség ez, ezért kíváncsiak annyian a cápás túrákra Szudántól a Bahamákig.

Sokkal jobb így megismerkedni a cápákkal, mint ha ijesztgetős, komolytalan rémfilmekből akarna valaki "tanulni" róluk. Durva belegondolni, hogy egy-egy agyatlan cápás horrorban rövidke idő alatt annyi embert tépnek szét a ragadozók, mint a valóságban 3-4 év alatt. Kár, hogy a tényekre mindig kevesebben kíváncsiak, mint a kitalált sztorikra...



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. Bárónő 2016 feb 17. 20:04  
A hülyék nem félnek.  Mert statisztikáról beszélünk a közel 100 támadás ( kettőt megettek nyomtalanul) azért 6 % -os esélyt ad, hogy takarmányként végezzük.
Attól félünk a legjobban amit nem ismerünk. (kivétel a forró víz!) Tehát akinek van egy évnél régebbi cápaidomári kártyája   - Nina Salerosa - na azzal  cápás helyen is merülnék egyet.

https://www.youtube.com/embed/WK2LpUoqX6A
 2. Garfield33 2016 feb 16. 14:59  
Énis mindig ezt mondom.
Ha biztonságban akarsz lenni, a cápákkal merülsz, és viszel egy bombát a repcsire, mert kettő tuti nem lehet egy gépen...
 1. Káplán 2016 feb 16. 14:14  
Akkor a cápatámadásban megsérült búvárt azonnal meg is kellene büntetni?

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés