»» ««

A lebombó halászháló a megoldás?

Környezetvédelem

Az un. szellemhálók sajnos nem misztikus teremtmények, hanem a szomorú valóság.

Az un. szellemhálók sajnos nem misztikus teremtmények, hanem a szomorú valóság. A modern műanyag alapú halászhálók miután valami okból a tengerbe marad (beakad, elvesztik, stb), a munkáját tovább végzi: elkapja és megöli a tengeri élővilágot, ideértve a teknősöket, bálnákat, cetcápákat sőt, találtak már elpusztult jegesmedvét is szellemhálóba gabajodva. Amíg régen a kötélből készült hálók idővel azért elbomlottak, és mivel drágák voltak a halászok igyekeztek megmenteni, a modern műanyag háló olcsó, így könnyen veszni hagyják.

A kutatók szerint a szellemhálók a legnagyobb gyilkosok az óceánokban, és nem csak hatalmas számuk miatt. Több száz kilométernyi háló veszik el minden egyes évben, ami nagyjából soha, vagy nagyon-nagyon hosszú idő után bomlik le. A hálók nem csak az állatokat, de a kemény és lágy korallokat is, így komplett ökorendszereket is képesek tönkretenni.

A környezettudatos búvárok sokat tesznek az ügy érdekében olyan szervezeteknek köszönhetően, mint pl. a Ghost Fishing Foundation. De a harcuk szélmalomharc, képtelenség annyi hálót begyűjteni, mint amennyivel nő a számuk évről évre. Mi lenne a megoldás?

Egy új tanulmány szerint a megoldás a biológiailag lebomló háló lehetne. A kutatók olyan ígéretes eredményekkel kecsegtető keveréken kísérleteznek, amely amellett, hogy lebomlik, használatában hasonló a jelenlegi hálókéhoz. Ez azért fontos, mert ha gyengébb lenne, a halászokat nehéz lesz rávenni a használatára.

A laboratóriumi kísérletek alapján az új háló képességei bár alulmúlták a hagyományos hálóét (kisebb volt a szakítószilárdsága), a valós halászati tesztek alapján tökéletesen alkalmas volt a régi kiváltására, amellett, hogy 24 hónap tengervízben töltött idő után elbomlik. Ez csak az első lépés, még több tesztre van szükség, hogy a háló még vonzóbb legyen a halászok számára, de a jelenlegi eredmények nagyon meggyőzőek.

Természetesen ez a háló, ha egyszer piacra kerül önmagában nem elég. Szükség lenne további szabályozásra, amely megakadályozná, hogy még több háló kerüljön a tengerbe, például a hálót biztonságosabb rögzítésének előírásával, vagy a régi sérült háló tengerbe dobásának megakadályozásával.

[ mnn.com ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. Bárónő 2016 már 14. 16:14  
Öröm látni! Nagyobb öröm, hogy remélhetően sok lesz belőle.
 4. PDIC 2016 már 13. 20:30  
 3. Káplán 2016 már 13. 18:58  
HR-ben folyik a tenyésztés 1000-el
 2. Bárónő 2016 már 13. 15:18  
Okoskodom. A halászat még mindig a kőkorszaki ember felfogásánál jár. Ezekkel a hálókkal bizonyára halastavakat is létre lehetne hozni a tengeren. Fejlődhetne már annyit néhány közülük, hogy áttérjenek a "tenyésztésre". Persze könnyű nálunk, mert tavak vannak, cserébe a tenger nagyobb. Tehát a lehetőségek is nagyobbak. Igaz a halak vándorolnak. Vándoroltak a lovak is, a ludak is a kecskék is.
Szóval a hálókkal először a tenyésztést kellene megoldani, nem a befogást. Mert már a kőbaltás is tudta, több nap mint mammut.☺
 1. Káplán 2016 már 09. 12:21  
Ezt angolok írták és nem sok halászhálót láttak még. :)

Merülőhelyek

Koh Bida Nok

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merülésnyílt vízi fajokcápa csikóhal teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés