»» ««

Tűzhalvadászat mellékhatásokkal

Környezetvédelem

Agresszívvá válhatnak a könnyű prédához szokott tengeri ragadozók.

A tűzhalakról manapság egyre többször lehet hallani: az indo-pacifikus zónából ismert látványos, tüskés halak elkezdtek szaporodni a Karib-tengeren, sőt, már a Földközi-tenger keleti medencéjében is megjelentek, például Cipruson. A roppant szapora invazív fajnak az új élőhelyeken nincs természetes ellensége, és mindent felzabálnak ami csak él és mozog- rengeteg ivadék esik nekik áldozatul.

A Karib-tengeren különösen súlyos a helyzet. Nagyjából három évtizede figyelték meg az első tűzhalakat Florida közelében, amik talán gondatlan akvaristáknak köszönhetően, talán a nagy hajók ballaszttartályaiból kerültek a tengerbe. Bárhogy is kerültek oda, szaporodásnak indultak, és ma már eljutottak szinte az összes karib-tengeri sziget partjaihoz.

Mindenféle ötletek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy lehet őket kordában tartani. Próbálják a helyi halászokat is biztatni a fogásukra, ételeket kreálnak belőlük, és irtják őket ahol csak lehet. Ennek a legegyszerűbb módja az, hogy búvárok merülnek alá szigonypuskával és kilövik őket. Sőt, azt is kiötlötték, hogy a búvárok a szigony végéről etessék meg a tűzhalakat a nagyobb ragadozókkal, akik így talán rászoknak a tűzhalak fogyasztására.

Most viszont úgy fest, ez mégsem volt annyira jó ötlet. Eltelt az első ilyen próbálkozások óta pár év, de a helyzet az, a ragadozók továbbra is csak a szigonyról szedik le a tűzhalat, eszük ágában sincs vadászni rájuk. Úgy fest, erre nem lehet őket beidomítani csak úgy. Pedig egyes búvárvezetők kifejezetten cápaetetős showműsorrá tették a tűzhalfogást, így csalogatták a búvárok közelébe a cápákat.

És nem ez a legrosszabb! A ragadozók azt nem tanulták meg, hogy élő tűzhalra vadásszanak, azt viszont igen, hogy ha búvárok jönnek, gyakran hoznak nekik könnyű kaját a kilőtt tűzhalak formájában. A cápák, murénák meglehetősen erőszakosan kezdték követelni a jussukat a búvároktól. És most már olyan is előfordul, hogy a korábban teljesen nyugodtan viselkedő állatok egy része akkor is zaklatja a búvárokat, amikor azoknál nincs semmiféle préda. És azért az elég ijesztő, amikor egy méretes muréna tekeredik a búvár lábára és próbálja megkeresni a jutalomfalatot.

Így aztán pár helyen most már egyenesen tiltják, hogy bárki a kilőtt tűzhalakkal etesse a többi tengeri élőlényt- olyan tárolóeszközöket kell a búvárokat magukkal vinni, ahol nem férhetnek hozzá a tűzhalakhoz a ragadozók. Remélhetően azért nem kell tartani a Karib-tengerben búvárkodóknak attól, hogy túl gyakran zaklatnák őket a ragadozók, de annyi tanulság most is van, hogy nem annyira jó ötlet belenyúlni a természet munkájába, mert időnként nem úgy történnek a dolgok, ahogy mi várnánk...



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 10. medve 2016 okt 12. 13:17  
nem beszélve arról, amikor befordul az ember egy sarkon egy ürgebe, és aztán tolatva jön kifelé ezerrel, mert az üreg telis-tele van ilyen szép halakkal... szóval én is támogatom az írtásukat. tűzzel-vassal.
 9. Bárónő 2016 okt 09. 15:05  
Akváriumban már láttam a Király utcán (talán 95-ben). Kettőt is.
Egyszer......
 8. Bunny 2016 okt 08. 17:35  
Kívánom,hogy egyszer akkor eljuss olyan helyre, ahol tűzhalak vadásznak (és ne akvárium legyen :D)!
 7. Bárónő 2016 okt 07. 20:12  
Igaz. Éjszaka én még csak pontyot láttam, meg csukát, meg... de ezek meg nem esznek tűzhalat. ☺
 6. Bunny 2016 okt 06. 23:09  
Ha a tűzhalra gondolsz, akkor az mindent megeszik ami belefér a szájába. De ezek szerint még nem voltál éjszakai merülésen sem tűzhalakkal, ha elhiszed, hogy csak garnélát eszik.
A további 5 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

John Gilmor wreck

Croatia (Hrvatska)

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 4-10m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajokcápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés