»» ««

Felszerelés újdonságok

Felszerelések

Arasznyi kaniszteres lámpa, rendhagyó kialakítású reduktor ... az év felszerelés újdonságairól szóló sorozat második része.

Mares Cruise FamilyAhogy az elmúlt jónéhány évben, idén is megrendezte hazánk legnagyobb búvárszakáruháza, a Seawatch az évzáró újdonságokat bemutató zártkörű eseményét, amelyen természetesen mi is részt vettük. Sok érdekes termék került bemutatásra, mi csupán néhány valódi kuriózumot emelünk ki. Előző cikkünkből megismerhettük a computerek világának újdonságait, most következzen mi újság az OrcaTorch lámpák világában, bemutatkozik egy új kialakítású Mares reduktor és pillantás vetünk néhány táskára is.

Kezdetnek egy rövid hír. A Mares Cruise family táskacsalád a légiközlekedésben egyre inkább nyomasztó súlykorlátozások ellen igyekszik felvenni a harcot a könnyű, de erős anyaghasználattal. Környezetbarát PVC mentes 600*600D polyester 2 réteg PU borítást kapott, a gurulós táska kerekeinek nyomtávját megnövelték a nagyobb stabilitás miatt.

Az OrcaTorch kiváló lámpáit már megismerhettük, aluminium ötvözetből készült házzal, mágneses kapcsolóval és a legmodernebb LED-es technológiával érkeznek, brutális fényerő hosszú üzemidővel párosul, amit barátságos ár tesz még vonzóbbá. A gyártó több terméket is frissített, viszont üzletpolitikája, hogy emiatt árat nem emel, így az új, modernizált generáció pontosan annyiba kerül, mint elődje.

Amit érdemes a kínálatukból kiemelni, az a D620 úgynevezett kaniszteres lámpa. Az akkutartó mérete a felére zsugorodott elődjéhez képest: csupán 11 centiméter hosszú és 5.5 centi átmérőjű, miközben a fényereje 2700 lumenre nőtt, az üzemidő teljes fényerőn 2.5 óra, csökkentett fényerővel 37 óra! A fénycsóva 14-78 fok között állítható és 150 méterig garantálják a vízállóságát. A lámpa egyedüli "hátránya", hogy a régi ólomnehéz kaniszter akksikkal szemben ezt nem használhatjuk ellensúlyként, ugyanis pillekönnyű.

Érdekes apróság a gyártótól a Torpedo, ami egy apró, 3 gombelemről 200 órán keresztül üzemelő több színben kapható kis jelzőfény. Ideális lehet éjszakai merülésen a merülőpár, vagy csoport azonosításában ha felkötjük a palackcsap mellé vagy a jacketre. Filléres tétel, karbantartás igénye nincs, a több szín miatt a keveredés valószínűsége is kisebb.

A Mares egy új kialakítású reduktort mutatott be, Loop néven, amelynek különlegessége, hogy a középnyomású cső alulről csatlakozik, és nem oldalról, ahogy eddig megszokhattuk. A gyártó képviselője elmondta, eredetileg stage palackokhoz és sidemount rendszerhez tervezték, ahová egyébként ideális, hiszen mint bal mint jobb oldalról változtatás nélkül működik, és minimális csőhossz is elég a használatához. A tesztek során viszont kiderült, hogy a hagyományos háton elhelyezett palack esetén is kiválóan használható, sőt! A cső a testhez simulva a hónunk alól érkezik, így kevésbé van kitéve a beakadás lehetőségének, az áramlás se mozgatja, mint a hagyományos oldalról, a testtől elálló ívben érkező tömlő esetén. A z oldalról jövő merev tömlőnél bizonyára mindenki érezte már, hogy megpróbálja a szájából kifordítani a reduktort, a Loop esetén ez nincs.

A reduktorból természetesen létezik octopusként jelölt sárga verzió, ahol szintén előny a lenti csőelvezetés, hiszen a reduktort elég csak átfordítani és a csövet nem kell S formába tekergetni. Apropó átfordítás, a reduktor természetesen fejjel lefelé is kiválóan üzemel, és a gyártó állítása szerint a lefele biccentett fej esetén sincs útban a tömlő, így első hallásra csak előnyei vannak az új elrendezésnek, meglepő, hogy ez eddig nem jutott senki eszébe.

A Loop másik érdekessége az S-VAD rendszer (lásd video fent), amely a beáramló gázt nem a reduktortérbe, hanem külön csövön rögtön a csutorához vezeti, amely megoldás a gyártó szerint nagyon megnöveli a légzéskomfortot. Felmerül viszont a kérdés, hogy mi a helyzet a palackból érkező közismerten száraz levegővel, amit a hagyományos reduktornál némileg nedvesített a kilélegzett levegőben lévő pára.

Kíváncsian várjuk, hogy a vásárlók tapasztala mi lesz erről a két, az eddigi megoldásokat gyökeresen megváltoztató megoldásról.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Chrisoula K Wreck (Marcus)

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés