»» ««

Azonosították a méregfogú nyálkahalak toxinjait

Tudomány

Tudtad, hogy az aranyos, üregből kikukucskáló blenny méregfogakkal rendelkezik?

A zátonylakó, méregfogú nyálkahalaknak ( angolul blenny) hathatós védelmük van ragadozóikkal szemben. Alsó állkapcsukból két prominens fog türemkedik ki, amellyel egyedülálló mérget juttathatnak áldozatukba.

Ha a ragadozó bekapja a nyálkahalat, az beleharap támadója ínyébe. A nagyobb hal vérnyomása a méreg hatására leesik, koordinációja szétesik, szája önkéntelenül kinyílik, az apró zsákmány pedig sértetlenül távozik.

Nick Casewell, liverpooli kutató, a vizsgálat társszerzője szavai szerint a ragadozók ezt követően soha nem próbálkoznak újra ezekkel a halakkal, vagyis bármi is a hatás, nyilvánvalóan nagyon kellemetlen.

A brit-ausztrál kutatócsapat a Csendes-óceán nyugati részének zátonyain élő tizenegy faj mérgét tesztelte, de a legtöbb információt a csíkos méregfogú nyálkahaltól (Meiacanthus grammistes) és a sárgafarkú méregfogú nyálkahaltól (Meiacanthus atrodorsalis) gyűjtötték be.

Három fő komponensre bukkantak, amelyet korábban már más állatoknál is megfigyeltek. Ezek közül az első az enkefalinok – egyes skorpiófajoknál is megtalálhatóak -, amelyek az opioid receptorokra hatnak, vagyis érzéstelenítő hatásuk van.

A második az Y-neuropeptid, amelyet kúpcsigáknál figyeltek meg, és a vérnyomás csökkenését idézi elő. Casewell úgy hiszi, ez a kettő összetevő gyorsan csökkenti a vérnyomást, 4 perc alatt akár 37 százalékkal is.

A harmadik főkomponens a PLA2, avagy foszfolipáz, ami vélhetően gyulladást vált ki. Ezt a zsíros anyagot általában kígyók, gyíkok, méhek és skorpiók termelik.

A kutatók szerint a nyálkahalak által megharapott emberek nem számoltak be fájdalomról, de néha több napig tartó gyulladásra tettek szert. Elképzelhetőnek tartja, hogy a halaknál fájdalmat vált ki a méreg, de nem figyeltek meg ilyen reakciót egereknél.

Abban reménykednek, hogy tovább tesztelhetik a mérget más halakon, és ezáltal feltárhatják, vajon érzékelnek-e fájdalmat. Emellett más nyálkahalak mérgét is szeretnék szemügyre venni, hogy összetételük különbözik-e a vizsgáltétól.

A kutatók nem hiszik, hogy a vérnyomáscsökkentő összetevőnek klinikai haszna lenne, mivel az esés gyors ugyan, de a hatás múlandó.

Bármi legyen is a méreg valós hatása, más halfajok is előnyt kovácsoltak belőle: olyan küllemre, formára és úszástechnikára tettek szert, mint a nyálkahalak, holott nem állítanak elő mérget. Ezáltal viszont hatékonyan védik magukat a ragadozóktól.

Azt is megfigyelték, hogy a nyálkahalaknak viselkedése is lenyűgöző. Bátran nekimennek a potenciális ragadozóknak, miközben intenzíven harcolnak a területért a hasonló méretű ellenfelekkel is.

A Current Biology folyóiratban közzétett tanulmány kitűnő példája az óceánokban rejlő, az orvostudományt segítő titkoknak.

[ Delta ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. osember 2017 jún 20. 12:50  
A kékcsíkos fűrészesfogú-nyálkáshalnak (Plagiotremus rhinorhynchus) nem mérgező a foga. Megjegyzem, más biológus szakember, a búvároktató dr. Németh Szabocs szerint kékcsíkos agyaras-nyálkáshal a neve. Szerintem jobb, mint a Dr.Merkl Ottó féle "fűrészesfogú" jelző. Mindnyájan sokszor bajban vagyunk a tengeri élőlények magyar nevével, de ha egy magyar szakember már nevet adott neki akkor azt kell használnunk. Csak az a kérdés, hogy ha kettő is van, melyiket:-))

A cikkben említett sárgafarkú méregfogú-nyálkáshalról (Meiacanthus atrodorsalis) van fényképem, nagy nehezen előkerestem, csatolom. Tulambenben a drop-off-nál fotóztam.

 2. Bunny 2017 jún 13. 12:26  
ha van képed róla, dobsz fel egyet? de akkor a képen látható is mérgező?
 1. osember 2017 jún 12. 08:35  
Annyit azért tisztázzunk, hogy az angol  "blenny" szó önmagában csak "nyálkáshalat" jelent. A képen nem a cikkben említett méregfogú-nyálkáshalak egyike látható, hanem a -- sokunk által jól ismert --  ugyancsak harapós kékcsíkos fűrészesfogú-nyálkáshal (Plagiotremus rhinorhynchus), amely gyakran utánozza a tisztogató ajakoshalakat.

Merülőhelyek

Kanyon

Egypt, Red Sea

7/14 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 51m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés üreg vagy barlangkorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés