»» ««

Tiran már nem Egyiptom része

Külföld

Az egyiptomi parlament áldását adta két vörös-tengeri sziget átadására Szaúd-Arábiának. 

Tiran és Szanafir hovatartozása régóta vitatott, a két lakatlan sziget az Akabai-öböl bejáratánál fekszik, jelentőségük elsősorban katonai. Szaúd-Arábia 1967-ben kérte meg Egyiptomot a földdarabok védelmére Izraellel szemben a hatnapos háborúban. Izrael valóban elfoglalta a szigeteket, amikor pedig a Camp David-i egyezménnyel '78-ben visszaadta azokat, Egyiptom a szaúdi kérések ellenére sem vonult ki, egy régi oszmán megállapodásra hivatkozva maradtak, egészen a mai napig.

A fordulópontot a szaúdi király tavaly áprilisi kairói látogatása jelentette. Az egyiptomi szándéknyilatkozatot a visszaszolgáltatásról Egyiptomban ellenzéki tüntetések fogadták. Most a parlamenti ellenzék "egyiptomi, egyiptomi!" skandálással próbálta megakadályozni a szavazást, persze hiába.

A Szaúd-Arábia és Egyiptom közötti határvonal megerősíti, hogy a szigetek a testvéri nemzet oldalán vannak, de biztosak vagyunk benne, hogy mindig az egyiptomi és arab biztonságot fogják szolgálni - áll az átadást megszavazó egyiptomi kormánypárt közleményében.

[ Index ]

Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Bunny 2017 jún 19. 18:31  
Természetesen a cikk a Tiran sziget átadásáról szól, de hogy ez mennyiben érinti a zátonyokat, azt még nem tudjuk. Ha szerencsénk van, akkor semennyire, ha pechünk akkor a fenti térképen lévő merülőhelyeket macerásabb lesz a jövőben elérni a búvároknak. De reméljük a legjobbakat, és bízzunk benne, hogy a zátony egyiptomi marad.

Merülőhelyek

Thistlegorm Wreck

Egypt, Red Sea

10/17 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.4) nehéz körülmények
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal teknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés