»» ««

13 évesek lettünk

Magyarország

Ma van a dc születésnapja, ünnepelni nincs ok de ettől még tény!

13 éve, 2004 szeptember 22-én aktiváltuk a divecenter.hu első kiadását, miután előtte hónapokat dolgoztunk rajta. Pár évre rá az egész oldal technikailag megújult - nulláról felépítettem az egészet - és gyakorlatilag azóta is az az oldal lelke, ami stabilan kiszolgálja a havi egymilliós oldalletöltést. Persze a megjelenés ez idő alatt már elavult kissé, ráférne némi sminkelés, de a lényeg egyébként is ami a szívben és a fejben van, a külcsín csak a ráadás :) De évek óta folyamatosan tervben van ilyen téren a megújulás, csak nehéz úgy grafikus munkát végezni, hogy az ember nem ért hozzá. Megfestem én a Mona Lisa-t, csak fájdalmasan sokáig fog tartani és a végeredmény se biztos, hogy az lesz amit szeretnék!

Ahogy már sokszor elmeséltük, az indítás oka a hiány volt, nem létezett magyar búvárkodással foglalkozó internetes újság. Természetesen a Submarine és a Búvárinfó akkor már jó ideje szolgálta az érdeklődő búvárok igényeit, de a netes részük inkább csak egy névjegy volt emlékeim szerint, így aztán betoltuk magunkat a "piaci résbe". A dátumnak van még egy érdekessége, szintén 2004-ben indult a Facebook is. Nekik egy kicsit jobban bejött az élet :)

Egy éves a divecenter.hu

Sok szép közös élményünk volt, fantasztikus volt látni a kezdetekkor a lelkesedést, kivétel nélkül mindenki mellénk állt, mi pedig igyekeztünk kiszolgálni az igényeket és mindenkivel jó kapcsolatot ápolni. A Submarine-ben saját részt fentartva offline is megjelentettünk oldalunkról híreket, de a búvárinfóval is voltak hírcseréink, sosem volt ellenségeskedés, áskálódás ami a magyarok között ritkaság. Pörgött a fórumélet, az indexes társaság átjött és volt, hogy napi 500 hozzászólásban pezsegtünk. Tíz éve, 2007-ben elindítottuk saját havi fotósversenyünket, amire jópár évig csatlakozott a videósverseny is. De emellett akár a háttérben akár újabb modulokkal az oldal folyamatosan fejlődött. Elkészült pl. a Subsurface, ami a nagyobb fotósversenyek kiszolgálását végzi komplett zsűri felülettel, szavazással, nevezéssel tokkal vonóval. Indítottunk is rögtön egy nagy nemzetközi versenyt több ezer dolláros díjazással, ami elég sikeres lett, mostanság pedig a saját egyiptomi vagy adriai versenyeinknek ad teret. De ott a merülőhely adatbázis, a használtcucc adok-veszek és így tovább, igyekeztünk minden igényt kielégíteni, ami a búvárkodásban szóba jöhet. Szerveztünk, támogattunk sok búvár esemény, részt vettünk szinte mindenben ami a búvár közélethez kötődött. Sokat merültünk, sok helyre hívtak minket, imádtuk, nagyon szép időszak volt, érdemes volt dolgozni!

Sajnos az aranykort, ahogy az egész hazai búvárpiacot követte a lecsengés. Herold Pisti Submarine magazinja már csak emlék, a nyomdaköltséget és a befektetett munkát már nem termelte ki. Kollár K. Attila Búvárinfója hősiesen tartja magát, sőt megújúlt és ráfeküdt Ő is a komolyabb online jelenlétre, amiért nagyon-nagyon tiszteljük és becsüljük. Kívánunk neki még sok-sok évet! Az oktatás, a boltok is takarékon mennek (1-2 kivételével), ami sajnos kihatott a mi életünkre is, de ami leginkább "betette a kaput" ahogy mondani szokás az a velünk egyidőben startolt Facebook.

Sajnos világtrend, hogy a tematizált, tartalmat előállító oldalakról átment az élet oda, csak azt olvassa a többség amit valami ismerőse megoszt, annak is többnyire a címét és azt a pár mondatot ami a kép alatt van, aztán nyom rá like-ot esetleg alákommentel valamit, és az egész kb. egy nap alatt eltűnik a múlt ködébe, hiszen a FB a most és akkor, visszakeresni benne valamit fájdalmasan nehéz. A fórumélet helyét is átvette, de már képeket, videókat is ott osztunk meg, ott "versenyzünk" lájkvadász oldalakon, sőt bár teljesen alkalmatlan rá még a használt motyót is ott próbáljuk elsózni. Ma már nem látogatjuk körbe a kedvenc oldalainkat, fórumainkat, csak megnézzük a telefonon, ki mit osztott meg. És már a fészbúk is kezd kiöregedni, a fiatalok kezdenek leszokni róla! 

A szomorú az egészben, hogy a facebook úgy vette át sok ember szemében AZ "internet" helyét, hogy semmilyen tartalmat nem állít elő, ellentétben azokkal az oldalakkal ahonnan elvette az életet, amikből hasznot húz. A tipikus "middle man", aki mindenkin nyerészkedik de semmi értéket nem teremt, persze ez a szakma régen is jövedelmező volt, csak most nem termény hanem információ az áru.

Mi a jövőképünk? Nos, maradunk - az biztos. Valószínűleg átalakulunk, esetleg tanulunk a nagyoktól és mi sem erőltetjük a széllel szembe vizelést, majd meglátjuk. Idén lesz egy szomorú de elkerülhetetlen lépésünk, de ezzel majd az évvégi hangulatot tervezem megölni, a mai nap inkább merengek egy kicsit a múlton, fényképeket nézegetve a régi szép időkről. Mert azért az elmúlt 13 év nagyrésze bizony szép volt, és ezt nem az idő megszépíti szemüveg mondatja velem. Aztán ki tudja, hátha elmúlik a FB láz, az emberek újra igénylik a minőségi és tematizált tartalmat, mi pedig itt leszünk hogy főnix madárként hamvainkból feltámadva újra szárnyaljunk :D

Bárhogy is a 13 év szép hosszú idő, köszönjük mindenkinek aki hozzájárult, köszönjük a látogatóknak, a hirdetőknek!

- Sz. K. -



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. PDIC 2017 sze 27. 09:33  
Boldogat! :)
 13. Bunny 2017 sze 26. 15:25  
Kizárólag rajtatok múlik!
 12. Vanek 2017 sze 25. 20:01  
Remélem lesz még újra jó kis DC. Boldog szülinapot! :-)
 11. Garfield33 2017 sze 25. 08:20  
Biza, tényleg szép időszak volt...
 10. osember 2017 sze 23. 18:59  
Köszönöm, köszönjűk kitűnő munkátokat. Isten éltessen benneteket és a DC-t sokáig!
A további 9 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Richelieu Rock

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cetcápa csikóhal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés