»» ««

Kagylók és férgek pusztítják a légkört

Tudomány

A szakemberek becslései szerint a tengeri teremtmények metánkibocsátása nagyjából 20 ezer tejelő tehénnel ér fel.

A Cardiffi Egyetem és a Stockholmi Egyetem kutatói szerint hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt, metánt és kéjgázt bocsátanak ki az óceánok fenekén élő kagylók és férgek a beleikben lévő baktériumoknak köszönhetően.

A vízbe kerülő metán idővel a légkörbe jut. Bár a metánmolekulák élettartama az atmoszférában feleannyi ideig marad meg, mint a szintén klímakárosító szén-dioxid, a metán huszonnyolcszor több hőt termel a napsugárzás révén, és ezáltal jóval erősebben melegíti fel a légkört.

A kutatók a Balti-tenger mélyéről begyűjtött üledékmintákban talált, a soksertéjűek (Polychaeta) osztályába tartozó férgeket és kagylókat vizsgáltak. Arra voltak kíváncsiak, hogy az élőlények milyen mértékben járulnak hozzá közvetlen és közvetett módon az óceánban zajló metán és kéjgáz-termeléshez.

Az eredmények szerint a kagylókat és férgeket tartalmazó üledékekből nyolcszor több metán szabadul fel, mint az ezektől mentes üledékekből. A Scientific Reportsban közölt tanulmány szerint a Balti-tengerből eredő metánkibocsátás nagyjából 10 százalékáért a kagylók és a férgek lehetnek a felelősek.

Viccesen hangzik, de a tengerfenéken élő apró állatok olyanok, mint az istállókban a tehenek: mindketten jelentős metánkibocsátók a gyomrukban lévő baktériumok miatt. - mondta Stefano Bonaglia, a Stockholmi Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

A szakemberek becslései szerint a tengeri teremtmények metánkibocsátása nagyjából 20 ezer tejelő tehénnel ér fel.

Az osztriga- és kagylótenyésztést hatékony megoldásnak tartják az olyan, ember okozta környezeti károk ellensúlyozására, mint amilyen a vizekbe kerülő trágya okozta eutrofizáció. A tanulmány készítői szerint az új eredmények fényében mérlegelni kéne, hogy valóban szükség van-e ilyen tenyészfarmok telepítésére az óceánba.

[ MTI ]Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 6. Bárónő 2017 nov 16. 13:43  
Valami ilyesmire gondolok. Mert  - gondoljuk - volt már az aer úgy 25% feletti oxigéntartalmú is. Akkor kicsit másféle fajok éltek ezen a bolygón. Volt itt már nagyon hideg is. Akkor megint másoknak állt a zászló. Tehát csupán arra lehet következtetnünk - lehet másra is - , hogy nekünk, embereknek nem lenne szerencsés a túl korai és gyors változás. Pedig sok ember sok állatot eszik, ami pukizik. Vélhetően egy idő utrán jó büdös lesz. Mindenütt. Most még csupán telente a jószagú széngáz ami esténként "adja" azt a jó falusi levegőt.
Nekem az a bázis szint. ☺ Nekem már ott kevés a flogiszton!
 5. Luciferin 2017 nov 13. 08:47  
Nem hagytam ki. Azt írom, hogy vannak ezek. (A cikkben említett dögök.) Ehhez alkalmazkodott a bioszféra. Azért mert nem tudjuk/tudtuk azért még vannak ezek. Nem az a baj, hogy metán kerül a légkörbe, hanem az a baj, hogy ezen felül plusz metán kerül.
Ha emberi hatásra ezek az organizmusok felszaporodnak és ezek is még több metánt termelnek az is baj. Minden baj ami a bázis szint felett van. Függetlenül attól, hogy sok anyagnál nem is tudjuk mennyi a bázis szint.
 4. Bárónő 2017 nov 11. 20:03  
Igencsak tanulságos amit a szakértők (kik is ezek? - egyetemek kutatói kimennek a partra piszkálni sz iszapot) megállapítanak napról napra.
Ismét bebizonyosodott, hogy az élet káros az egészségre.
Sebaj, majd elmúlik.
Oszt jó.
 3. Garfield33 2017 nov 11. 13:46  
20000 tehen?
Meszarosnak tobb van. Vagy lesz..
 2. Bunny 2017 nov 10. 22:05  
Kihagytad a felsorolásból a cikkben említett állatokat, pont ez a lényeg, hogy a fene se gondolná, hogy még azok is. És hogy ennyit.
A további 1 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Erg Abu Hashish

Egypt, Red Sea

2/4 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilágnagy rája legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

Suunto gyorscsatlakozó

Ár: 6.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés