»» ««

Megfojtja a szemét a tengeri élővilágot

Környezetvédelem

A teknősök keltető helyét szemét lepi el, így azok kénytelenek műanyagpalackok és a nejlonzacskók közzé lefészkelni.

Már a kikelésüket követően meg kellett küzdeniük az életükért a teknősöknek. Az apró kétéltűeknek műanyag szeméthegyeken kellett keresztülkelniük azért, hogy vizet érjenek.

Lesújtó látvány fogadta azt az anyateknőst, amely nemrégiben visszatért a születési helyére, a Karácsony-szigetekre, hogy lerakja a tojásait. Egykori kelőhelyét szemétkupac vette körbe, így az állatnak nem volt módja arra, hogy normális fészket készítsen. Így kénytelen volt a műanyagpalackok és a nejlonzacskók közzé lefészkelni.

A tojásból kibújó kis teknősök így alig pár másodperccel világra jöttük után csak küzdelmek árán tudtak kievickélni a tengernyi hulladék közül, hogy útjukat az óceánban folytathassák. Pedig ezek a ritka állatok jobb sorsra érdemesek. 

Becslések szerint napjainkban mintegy 270 ezer tonnányi szemét lebeg a világ óceánjain. Ez a szinte felfoghatatlan mértékű szennyezés mintegy hétszáz tengeri faj létét és fennmaradását veszélyezteti. A szakértők szerint ez a szám a jövőben tovább fog emelkedni, hogyha a hatóságok nem teszik meg rövidesen a szükséges óvintézkedéseket az érintett területeken.

Világszerte egyre több kormány és civil szervezet küzd azért, hogy visszaszorítsák a túlzott műanyag felhasználást. Mivel a műanyag az egyik leglassabban lebomló hulladékfajta, ezért felhalmozódása komoly gondokat okoz számos országban. A tengereken és óceánokon sodródó hulladékszigetek pedig óriási veszélyt jelentenek a vízi világra.

[ Delta ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

El Bells

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés