»» ««

Két hét a mexikói Yucatanon

Utazási élmények
1/2. oldal

A divemexico.hu jóvoltából sikerült 2 tartalmas hét keretében megismerkednem Mexikó szépségeivel víz alatt és felett, egyaránt.

Mexikó az Egyesült Államok déli szomszédja, a két legtávolabbi pontja között nagyságrendileg annyi a távolság, mint Madrid - Moszkva, vagy Budapest és Egyiptom legdélebbi pontja között. A cikkemben megismertetni kívánt Yucatan-félsziget az ország dél-keleti részén terül el, közel Kubához a Karib-tenger és a Mexikói-öböl által körbezárva. Nagyjából 30 évvel ezelőttig a térségnek nem volt jelentős szerepe a turizmusban, majd a kormány úgy döntött, hogy a túlzsúfult Acapulco tehermentesítésére a délkeleti régió turizmusát felfejleszti.

Mexikó 2019
A szárazföldi albumhoz klikk a képre.

Így épült ki az un. maja riviérán fekvő ma már közel milliós Cancún vagy a népszerű tengerparti üdülőhely, Playa de Carmen. Cancúnban pl. van egy kimondott hotel zóna ami egy csodálatos U alakú vékony félszigeten terül el, és a város legdrágább, leglátványosabb bulizós része - míg a többi inkább a helyiek által lakott hagyományos, több százezres nagyváros.

Lényegesen turizmus orientáltabb település Playa de Carmen a hosszú tengerpartjával és az amellett elterülő szállodák végtelen sorával, no és persze a "váci utcával" ahol amerikai pénztárcához mérten tudunk szórakozni, vásárolni.

Nagy vonzerők a város mellett található amerikai professzionalitással működtetett élményparkok, mint pl. Xcaret ami egy ökopark, mexikói hagyományokat és még ezernyi mást bemutató sok hektáros hektáros komplexum. A több, mint ötven különböző attrakció között minden korosztály megtalálja amire vágyik a rájasimogatótól a lovasbemutatón át a föld alatti folyón keresztül a kakaóbabból saját csokoládé elkészítéséig. Egész napos (sőt több napos) program, aminek a csúcspontja az esti 2 órás showműsor. Az Xplore park a több adrenalinra vágyók célpontja lehet kötélpályákkal, függőhidakkal, raftingolással  jeep túrával. Ha pedig valami egészen különleges élményre vágyunk, ott a Xenses park, ami az érzékeinkkel játszik, kicsit olyan, mint a csodák palotája csak sokkal kalandosabb. Playa de Carmen környékén aki unatkozik, az valamit nagyon rosszul csinál! Az élményparkok egyébként Cancúnból is elérhetőek, a belépőjegynek van traszfert is tartalmazó verziója, amikor a szállodánk előtt vesznek fel és tesznek le este.

Mexikó 2019
A szárazföldi albumhoz klikk a képre.

Természetesen az ilyen mesterséges élményparkok nem mindenkit vonzanak, de a Yucatan tartogat más, autentikusabb látványosságokat is, mint például az ősi maja romok, amelyek közül hármat sikerült meglátogatnom.

A legismertebb minden bizonnyal a Chichén Itzá, aminek Kukulkan lépcsős piramis templomát mindenki ismeri, mint a maja kultúra jellegzetes épületét. A régészeti park fantasztikus, simán egy egész napos program, a nagy piramis mellett láthatunk több kisebb lépcsős piramist, áldozati oltárt, csodálatos faragásokat, a maja labdajátékok tiszteletére épült hatalmas épületet stb. Ha van lehetőség itt éjszakázni, fényjátékot is nézhetünk, sőt ha a napéjjegyenlőség idején érkezünk, a lépcsősor árnykígyóját is megfigyelhetjük (további kb.15.000 turista társaságában) És egy jótanács: meglepő, de tényleg itt lehet a legjobb áron beszerezni a szuveníreket. A dolog árnyoldala, hogy az árusok a romok között mindenhol ott vannak, ami sokat ront a hely hangulatán.

Kevésbé felkapott, éppen ezért számomra még nagyobb élményt adó látványosság Uxmal, ahol szintén találhatunk a Kukulkan lépcsős piramisához mérhető templomokat, labdajáték helyszíneket, oltárokat, viszont nincsenek a romok között árusok és lényegesen kevesebb a turista, így a történelem sokkal jobban megérinti az embert. Arról nem is beszélve, hogy itt még fel lehet menni az egyik lépcsős piramisra, ami hatalmas élmény, és gyönyörű fentről a kilátás - de vigyázzunk, a épület magas, a lépcső pedig meredek! Gyerekek vagy idősek ... vagy akinek akár csak enyhe tériszonya is van, lefelé kemény perceket fog megélni - korlát, könnyebb út pedig nincs!

Végül Tulum ősi tengerparti romvárosát látogattuk meg. Mint a legfiatalabb építészeti kor emléke itt már a vakolatot díszítették festéssel, amiből szinte semmi sem maradt, faragásokat már alig találni ahogy a romok sem voltak annyira egzotikusak, különlegesek európai szemmel mint az első kettő helyszínen.

Útközben ellátogattunk Izamalban egy olyan keresztény templomhoz, ami egy maja piramistemplomra épült, a csodatévő szűz Mária szobra annyira híres, hogy még II. János Pál pápa is meglátogatta.

Mexikó 2019
A szárazföldi albumhoz klikk a képre.

Természetesen nem csak romokat nézegethetünk, rengeteg egyéb program vár még ránk. Mi például megnéztünk egy tequila készítő helyet, ahol a gyártás megtekintése után rögtön kóstolásra is volt lehetőség a különböző korú kék agávéból készült nedűkből. Én nem kedvelem a tequilát, de meg kell mondjam megváltozott a véleményem azután, hogy megkóstolhattam a korosabb változatait!

Ha a természetközeli élményeket kedveljük, a Ria Celestún vadrezervátumban a folyón laposfenekű hajókkal flamingókkal, a mangróvés ösvényeken tekeregve krokodilokkal és ritka madarakkal találkozhatunk.
Igazi különleges élmény volt, amikor meglátogattunk egy elhagyatott Haciendát, vagy egy családot, akik generációk óta kézzel készítik a szombrérókat.

Az első néhány nap mindíg más-más kisvárosban szálltunk meg szuperkényelmes hotelekben, ahonnan lehetőség volt a hagyományos mexikói élettel megismerkedni. Külön szerencsénkre éppen karneváli időszak volt, így minden főtéren zenés, táncos forgatag, felvonulás kápráztatott el minket. Emellett megkóstolhattuk a kiváló mexikói konyha remekeit az éjszakába nyúló csatangolás közben, amit őszintén ajánlok, mert a magyar ízléshez nagyon közel áll.

A szárazföldi túránk élvezetéhez nagyon sokat adott a magyar idegenvezetés, amiben nekünk Kamarás Norbert, a divemexico utazási iroda tulajdonosa segített. Mivel 20 éve él kint, képzett idegenvezető nem mellesleg pedig gyerekkora óta lelkes barlangász sőt barlangi búvár (és búvároktató), rengeteg érdekességet, hasznos tudást tud megosztani a látogatókkal.

Mexikó 2019
A szárazföldi albumhoz klikk a képre.



Az írás a következő oldalon folytatódik!


Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Hin Daeng

Thailand

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcetcápa teknős mantarája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés