»» ««

Újra nyitják a Brothers

Vörös-tenger

Három és fél hónap után ismét megnyitják a búvárok előtt a népszerű Brothers-szigeteket, de új szabályok léptek érvénybe.

Az egyiptomi hatóságok tavaly decemberben zárták le a Brothers-szigeteket a búvárok elől, miután a cápatámadások kezdek komolyra fordulni, és búvárok sérültek meg. A legsúlyosabb eset az volt, amikor a búvár vádlijából egy darabot kiharapott egy oceanic whitetip vagyis egy óceáni fehérúszójú cápa, ami egyébként emberekre életveszélyes ragadozó. De volt több más sérülés is, egyikben pl. egy BCD bánta a cápa érdeklődését.

A cápák agresszív viselkedésének okaként a cápaetetést, az illegális halászatot és a rengeteg búvár élővilágra gyakorolt káros hatását jelölték meg, amellett, hogy a cápákkal való merülésre való eligazítások is roppant felületesek voltak.

A bezárás alatt az élővilág vissza tudott térni a hagyományos kerékvágásba, a cápák újra a megszokott módon voltak kénytelenek az ételt beszerezni, és a búvárok se zargatták sem őket sem a többi élőlényt. Emellett a CDWS kötelező képzést írt elő és tartott a diveguide-ok részére a cápás merülésekkel kapcsolatban.

Végül március 15.-ével megnyitják a szigeteket a merülésre,de az alábbi szabályok léptek érvénybe.

  • A Brothers-szigeteken tilos az éjszakázás, reggel 6 és délután 4 között lehet ott tartózkodni, majd minden hajónak el kell hagynia a területet.
  • A hajók számát összesen napi 18-ban limitálják, ebből 12 a Big Brotheren és 6 a Small Brotheren állhat.
  • A szafari hajóknak engedélyt kell kérniük a sziget látogatásához, és a CDWS oldalán egyeztetni kell a merüléseket a többi hajóval.
  • Teljesen megtiltják minden organikus szemét kidobását a Brothers-szigeteknél és azok 5 tengeri mérföldes sugarú körzetében.

A cápák viselkedését folyamatosan monitorozni fogják. Természetesen a 18 hajó még mindig kb 400 búvárt jelent naponta ami nem kevés, de elképzelhető hogy szezonban mennyi lehetett ott, ha ez korlátozásnak számít.

Nagyon fogós kérdés, hogy az éjszakázás megtiltásával hogy fogják megoldani a merüléseket. Eddig ugyanis az volt a szokás, hogy éjjel odahajózott és hajnalban lekötött a hajó, így kora reggeltől késő délutánig lehetett merülni majd éjszakázás után másnap ismét, akár több napon át.

Most viszont reggel 6 előtt nem köthetnek le, és 16 óra után el kell távozni. Mivel a közelben nincs más hely ahova leköthet a hajó (lásd térkép, a nyílt vízen találhatóak a szigetek), tehát vissza kell hajóznia a partközeli zátonyokhoz, ami komoly üzemanyagköltséggel és idővel jár, a nyílt vízen nem tud a hajó horgonyozni, körbe-körbe meg nem járhat - vagy ki tudja, lehet hogy ezt is bevállalják?

Egy biztos, a jövőben a Brothers merülések az eddiginél jóval drágábbak és exkluzívabbak lesznek, ahogy az is, hogy szinte biztos nem lesz több napos merülési lehetőség. Reméljük ezek az új szabályok tényleg az élővilág javára szolgálnak, és akkor bőven megéri az áldozat.

[ divemagazine.co.uk ]

Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Egyiptom, Vörös-tenger-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Boonsung Wreck

Thailand

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) átlagos nehézségű
max: 21m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítésroncs merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés