»» ««

Kannibál cápaembriók

Tudomány

A homoki tigriscápa méhében a legidősebb embrió a fiatalabbakkal táplálkozik.

Az anyaméhre általában az utódokat körülölelő szeretet szimbólumaként, a legbiztonságosabb helyek egyikeként szoktunk gondolni. Bizonyos cápákra ugyanakkor az anyaméhben leselkedik a legádázabb veszedelem a saját, kifejletlen testvérük képében.

A homoki tigriscápák túlélésért folytatott küzdelme már itt megkezdődik: az egy méhben megfogant 2-9 cápaembrió közül ugyanis csak egynek jut elég hely és elég táplálék, ezért a picike, mindössze 10 centiméter hosszú cápa, ami végül egy méter hosszúra növekszik, mire világra jön, először felfalja a védekezésre képtelen, önmagánál is apróbb testvéreit.

A homoki tigriscápák (Carcharias taurus) a mérsékelt, illetve a szubtrópusi tengerek partokhoz közeli vizeiben élnek. A nőstény példányaiknak két méhe is van, és méhenként akár 9 embrió fejlődhet bennük egyszerre. Ezek az embriók ugyanakkor nem édes testvérek. Egy csomó más cápafajhoz hasonlóan a nőstény homoki tigriscápák is képesek arra, hogy egymás után több hím is megtermékenyítse őket. Ez azt jelenti, hogy az a 2-9 cápaembrió, ami az anya egyik méhén egyszerre osztozik, általában mind különböző apától származik és különböző időpontban fogant meg.

Az, hogy az embriók nem egyidősek, kulcsfontosságú. Bármennyire brutálisan is hangzik, itt abszolút érvényesül, hogy az anya érkezési sorrendben szolgálja ki az utódjait: A legidősebbet a fiatalabb testvéreivel táplálja.

Az első kikelő cápaembrió – az az utód, amelyik először bújik ki a méhen belül a burkából – már fogakkal érkezik. Ezek a fogak pedig nem holmi ártalmatlan tejfogak, valódi fegyverek. A kikelt, alig 10 centiméter hosszú cápakezdemény a méhben ekkor még vak, de már megérzi az ifjabb testvéreit, és kíméletlenül le is vadássza őket.

Na de miért falja fel a saját (fél)testvéreit a kannibál cápaembrió?

Az egyik elképzelés szerint az embrionális kannibalizmus egy extrém evolúciós válasz lehetett a tápanyaghiányra. Ennek a feltételezésnek az alapja nagyjából az, hogy a cápamamának egyszerűbb minden erőforrását egyetlen utód táplálására fordítani. Az kétségtelen, hogy a homoki tigriscápák újszülött kicsinyei hatalmasak, és az utódok aligha tudnának egyméteresre megnőni, ha a 3,2 méter hosszú nőstény cápa méhén többen osztoznának.

[ Index ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Gordon Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajok korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés